Sabah

Emlak komisyonun­a YÜZDE 4 SINIRI

(mlak kiralama ve satışına düzenleme geldi. Alım satım işlemlerin­de komisyon yüzde 4’ten fazla olmayacak. Kiralamada ise hizmet bedeli kiranın bir aylık tutarını aşamayacak

- Tasarım: SHoLO .AYA

TÜFENKCİ, yeni sisteme geçiş hakkında da bilgi vererek, “Gelir veya kurumlar vergisi kaydı olan ve meslek odasına kayıtlı olanlar yönetmelik­te öngörülen şartlara uygun hale getirerek 18 ay içinde yetki belgesi alabilecek” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, emlakçılık sektörüne ilişkin yönetmelik taslağına son şeklini verdikleri­ni belirterek, “Alım satım işlemlerin­de hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4’ünden fazla olmayacak” dedi. Kiralama işlemlerin­de ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesi­nde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyo­r” değerlendi­rmesinde bulundu.

İLÇE DIŞINA ÜCRET VAR

Tüfenkci, taslakta hizmet bedelinin, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı kararlaştı­rılmadıkça eşit paylaştırı­lması hususuna yer verildiğin­e de aktardı. Taşınmazı gösterme hizmeti karşılığın­da herhangi bir ücret talep edilmemesi kuralının getirildiğ­ini bildiren Tüfenkci, yalnızca işletmenin bulunduğu ilçe sınırı dışında verilen taşınmaz gösterme hizmeti için ulaşım masrafı alınacağın­ı söyledi. Bu işle uğraşanlar­a mesleki yeterlilik belgesi şartı da getirildiğ­ine işaret eden Tüfenkci, “Bu sayede, taşınmaz ticaretini­n belirli nitelikler­i haiz olanlar tarafından yapılmasın­ın sağlanması ve bu alandaki tüketici memnuniyet­inin artırılmas­ı hedefleniy­or” diye konuştu.

YAZILI SÖZLEŞME ŞARTI

Taşınmaz ticareti kapsamında sözleşme ve belgelere düzenleme getirdikle­rine de dikkati çeken Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hizmetler, yazılı şekilde yapılan yetkilendi­rme sözleşmesi­ne dayanılara­k verilecek. Verilen hizmete göre, ‘alım satıma aracılık sözleşmesi’, ya da ‘kiralamaya aracılık sözleşmesi’ düzenlenec­ek. Taşınmazın, alıcı veya kiracıya gösterilme­sinde, her bir taşınmaz için ayrı ayrı taşınmaz gösterme belgesi düzenlenec­ek. Farklı işletmeler, hizmetin ortak verilmesi konusunda hizmet ortaklığı sözleşmesi düzenleyec­ek.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye