Sabah

Milyar dolarlık yatırımla işsizliğin yarısı bitecek

Cengiz Holding’in Mardin’de 1.1 milyar dolarlık yatırımla tamamlayac­ağı metal geri kazanım ve entegre gübre tesisinde son aşamaya gelindi. Tesisin genel müdürü Emre Kayışoğlu, “25 bin kişiye dolaylı istihdamla iş imkânı sağlayarak, Mardin’deki işsizliği y

-

Yaklaşık 1.1 milyar dolar yatırımla kurulacak Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri bu yıl üretime başlayacak. Fabrikanın inşaat aşamasında 5 bin kişinin çalıştığın­ı belirten Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, tesisin üretime başlayınca 150’si mühendis olmak üzere bin 100 kişiye doğrudan istihdam sağlayacağ­ını ve bu kadronun da iki yıl içerisinde yarısı kadar daha genişleyec­eğini ifade etti. Türkiye’nin cari açığına dikkat çeken Kayışoğlu, fabrikanın yılda 350 milyon dolarlık gübre, 270 milyon dolarlık da metal ithalatını­n önüne geçeceğini söyledi. 2017 TÜİK verilerine göre işsizliğin en yüksek olduğu ilin Mardin olduğunu hatırlatan Kayışoğlu, “Bölgede işsizlik oranı yüzde 25 civarında. Bu da 50 bin civarında işsiz var demek. Biz 25 bin kişiye dolaylı istihdamla iş imkânı sağlayarak, Mardin’deki işsizliği yarıya indireceği­z” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’nin gübre üretiminde kullanılan hammaddede yüzde 95 oranında dışa bağımlı olduğu hatırlatan Kayışoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye yıllık 7 milyon ton olan gübre tüketimini­n yarısını Rusya’dan, Fas’tan ithal ederek, ithalata yılda 1 milyar dolardan fazla para ödüyor. Bu fabrika tamamlandı­ğında hammaddesi­nin yüzde 85’ini yurtiçinde­n sağlayacak. Zaten kalan yüzde 15’ik bölümü ise doğalgaz. Fabrikamız­ın elektriğin­i de burada üreteceğiz. Sektörde kendi kendine yeten tek fabrika olacak. Hammadde konusunda da dışa bağımlı olmayacağı­mız için ürettiğimi­z gübre ithalatın direk olarak önüne geçecek.”

 ??  ??
 ??  ?? MARDİN
MARDİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye