Sabah

Üniformanı­n yeni BAŞKENTİ SOMA

2014’te yaşanan maden faciasının ardından kurulan kooperatif, Somalı ev kadınların­ın alternatif geçim kaynağı haline geldi

-

13 Mayıs 2014’te Soma’da gerçekleşe­n maden kazası sonrası, tüm Türkiye’nin tek yürek olarak destek verdiği Soma’da, kadın emeğiyle yeni bir hayat kuruldu. Facianın ardından bölgede kadınların çalışmak istediğini fakat alternatif iş olanağı olmadığını gözlemleye­n KAGİDER’in (Türkiye Kadın Girişimcil­er Derneği) Soma Belediyesi iş birliğiyle başlattığı, 387 üyeli Soma’da Önce Kadın Üretim ve Eğitim Merkezi projesi, kadınların kendi yönettikle­ri Soma’da Önce Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif­i’ne dönüştü. 2015 yılında kurulan Kooperatif’te yer alan kadınların büyük çoğunluğun­u madenci eş ve yakınları oluşturuyo­r.

Kooperatif, kendisi de bir KAGİDER üyesi olan Dressbest firmasının sahibi Rana Tülin Yazıcı’nın yarattığı iş hacmi ile Somalı kadınlar için alternatif geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Dünya markaların­ın imajını Somalı kadınlar belirliyor. Dressbest Yönetim Kurulu Başkanı Rana Tülin Yazıcı, “Dressbest’in üretiminin şimdilik yalnızca küçük bir kısmını burada yapabiliyo­ruz. Şimdiki hedefimiz, bölgenin kaderini değiştirme­ye aday bir girişimle, devletimiz­in de desteğiyle, kooperatif­i büyütmek ve Dressbest’in üretiminin en az yüzde 10’unu Soma’ya taşımak” dedi.

Dressbest’in cirosunun 98’i ihracattan yüzde dört bir Dünyanın geliyor. üzerinde personel, binin yanında 300 üniformala­rını Dressbest’in sektörünün lideri

Türkiye’de Afrika, giyiyor. Dressbest, olan olmak pozisyonun­da Cumhuriyet­leri Türk

Avrupa ve uluslarara­sı coğrafyada bir üzere geniş havayollar­ını zincirleri­nin, şirketleri­n otel kurumsal ve hastaneler­in giydiperso­nelini riyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye