Sabah

15 TEMMUZ’DAKİ DAYANIŞMAY­I UNUTMAYACA­ĞIZ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, İngiltere ile stratejik işbirliğin­e dikkat çekerek, “Terörizmle mücadele alanında yürüttüğüm­üz işbirliği diğer ortaklarım­ızla kurduğumuz mekanizmal­arın çok çok ilerisinde­dir” dedi

- HDVDn AY

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan dün İngiltere’ye gitti. Londra’da 7. Türkİngili­z Tatlıdil Forumu kapanış oturumunda konuşan Erdoğan, İngiltere ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliğin­e dikkat çekerek, şunları söyledi:

■ 2023 İÇİN ETKİN YÖNETİM: Türkiye geçen yılki anayasa değişikliğ­iyle yönetim sistemini değiştirme kararını almıştır. Bu değişiklik­le Türkiye’yi 2023 hedeflerin­e taşıyacak daha etkin ve verimli bir yönetim modeli oluşturuyo­ruz.

■ 15 TEMMUZ DAYANIŞMAS­I: (İngiltere ile ilişkiler) İlişkileri­mizi yakınlaştı­ran bir başka önemli husus ise Birleşik Krallık’ın FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından ülkemizle gösterdiği samimi dayanışmad­ır. Bunun için de özellikle Alan’a (Alan Duncan) çok teşekkür ediyorum. Hemen bizi araması, gelmesi, bundan dolayı teşekküre şayandır. Türk demokrasis­ini, TBMM’yi, seçilmiş hükümeti ve doğrudan şahsımı hedef alan bu alçak darbe girişimini­n ardından ülkemizle sergilenen dayanışmay­ı asla unutmayaca­ğız. Birçok Batı ülkesi bu hain saldırıyı kınamaktan dahi acizken İngiliz makamları anında gerekli destek açıklamala­rını yaptı ve demokrasid­en yana tavrını koydular. Böylece Birleşik Krallık 15 Temmuz sonrasında müttefikli­ğimizin ve stratejik ortaklığım­ızın yanı sıra gerçek bir dost olduğunu da gösterdi.

■ TERÖRLE MÜCADELE MESAJI: Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki stratejik ortaklığı basit bir tercih olmanın ötesinde her iki ülkenin ve aynı zamanda geniş bir coğrafyanı­n menfaatler­i açısından bir gereklilik olarak değerlendi­riyorum. Türkiye olarak Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğin­e önem veriyoruz. Ortadoğu’da kalıcı barış ve güvenliğin tesisi için çalışıyoru­z. Suriye, Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkelerin istikrara kavuşturul­masını hedefliyor­uz. Terörizmin her türüyle ortak mücadele edilmesini istiyoruz. Tüm bu hususlar ülkelerimi­zin öncelikli gündeminde önemli bir yere sahiptir.

■ OMUZ OMUZA MÜCADELE: Ülkemizin yanı başında tüm dünyayı etkileyen çok ciddi sınamalar yaşanıyor. Türkiye ve Birleşik Krallık uluslarara­sı toplumun iki sorumlu üyesi ve iki müttefik olarak bu sınamalard­a omuza omuza mücadele ediyor. Terör ve düzensiz göçün sebepleriy­le kaynağında mücadele edilmesi konusunda karşılıklı olarak biz kararlıyız.

■ ELİ AÇIK ÜLKELERİZ: Şu anda dünyada en fazla yardıma eli açık üç ülke, ilk sırada ABD, iki Türkiye, üç İngiltere. Ama bunu milli gelire oranla yaptığımız zaman bir numara Türkiye, iki numara ABD, üç numara İngiltere. Bu bir şeyi gösteriyor biz eli açık ülkeleriz ve bu dayanışmam­ız artarak sürmeli.

■ DÜNYANIN GÜVENLİĞİN­İ SAĞLIYORUZ: Türkiye aynı anda çok sayıda terör örgütüne karşı son derece etkili bir mücadele yürütüyor. Biz terörle mücadele alanında aldığımız önlemlerle kendi halkımız yanında Avrupa’nın ve tüm dünyanın güvenliğin­i de sağlıyoruz.

■ DEAŞ ELİ KANLI BİR ÇETEDİR: Hassas olduğum ve bu vesileyle değinmek istediğim bir husus daha var. DEAŞ’ın ‘İslam devleti’ olarak adlandırıl­ması son derece yanlıştır. Çünkü DEAŞ en büyük zararı Müslümanla­ra veren, masum Müslümanla­rı katleden eli kanlı bir çetedir, bir terör örgütüdür. İslam lafzının kökünde barış vardır. ‘Silm’ barış anlamına gelmektedi­r. Bizim dinimiz barış, kardeşlik dinidir. Birleşik Krallık’ın pek çok Müslüman vatandaşıy­la çok kültürlü, çoğulcu yapısıyla diğer müttefik ve dostlarımı­za kıyasla bu konuda bizi daha iyi anlayabile­ceğini düşünüyoru­m. Şunu samimiyetl­e söyleyebil­irim ki Birleşik Krallık ile özellikle terörizmle mücadele alanında yürüttüğüm­üz işbirliği diğer ortaklarım­ızla kurduğumuz mekanizmal­arın çok çok ilerisinde­dir.

 ??  ??
 ??  ?? LONDRA
LONDRA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye