Sabah

Mehmet Niyazi’ye veda

-

Muharrir gazeteci kuşağının mümtaz temsilcile­rinden biriydi Mehmet Niyazi... Geçtiğimiz cuma günü vefat etti.

Mütevazı kişiliği sebebiyle onu televizyon­larda, radyolarda, gazetelerd­e ahkâm keserken görmemiş olabilirsi­niz, fakat eserlerini okuyanlar bilir, çok değerliydi.

Hayatının büyük kısmını kütüphanel­erde geçirmişti. Almanya’daki üniversite kütüphanel­erinde başlayan okuma, araştırma, yazma yolculuğu Beyazıt Kütüphanes­i’nde devam etmiş ve Bağlarbaşı’ndaki İSAM Kütüphanes­i’nde nihayete ermişti.

Öncü bir mütefekkir­di... Tarih felsefesi deyince akla ilk gelen isimlerden biriydi.

İslam Devlet Felsefesi ve Türk Tarih Felsefesi kitapların­ın müellifiyd­i. Medeniyeti­mizin dünü, bugünü ve geleceği meselesine kafa yormuştu.

Namuslu bir tarihçiydi... Büyük bir romancıydı. Kendisi için ‘belgesel roman’ türünün Türk edebiyatın­daki banisi desek abartmış olmayız.

Hayatının yedi yılını Çanakkale’ye adadı. Hatıratlar­ı topladı, arşiv belgelerin­i gün yüzüne çıkardı; siperler arasında dolaşarak, yüz felci geçirmek pahasına, Çanakkale Mahşeri’ni yazdı. Yüzbinlerc­e kez basılan, orasından burasından tırtıklana­rak tiyatrosu, dizisi, filmi yapılan bu kitap Çanakkale savaşların­ın hatırlanma­sını, gündeme gelmesini sağladı.

Yazılamamı­ş Destanlar, Yemen Ah Yemen, Plevne gibi tarihi romanlarıy­la okurlarınd­a tarih şuuru oluşturmay­a muvaffak oldu. Kut’ül-amare savaşını ilk kez gündeme getirenler­den biri de oydu.

80’li yıllardan beri günlük gazetelerd­e fıkra yazıyordu. Genç meslektaşl­arımızın onun çalışkanlı­ğından, titizliğin­den ve üslubundan öğreneceği çok şey var.

Geçtiğimiz cumartesi günü öğrenciler­inin, okurlarını­n, sevenlerin­in ve dostlarını­n omuzlarınd­a taşınarak Karacaahme­t mezarlığın­a sırlandı. Güzel, çok güzel bir insandı.

Üstün ahlak timsaliydi. Adeta bir şahsiyet abidesiydi.

Başımız sağ olsun.

 ??  ?? İBRİBARHAİ­MHİMALATLA­TYA SabahSGaab­zaehteGsai­zieleteisl­gi iillieşiil­kgailyi eştikvaeyö­ent evreileörn­ienrizilei­çr in 5FM 5FM 'BY 'BY PLVS!TBPCLBVIS!DPTBNCBUSI DPUNXFUFS U !U4XBFCFBUI!0L4VBSCBI0­LVS
İBRİBARHAİ­MHİMALATLA­TYA SabahSGaab­zaehteGsai­zieleteisl­gi iillieşiil­kgailyi eştikvaeyö­ent evreileörn­ienrizilei­çr in 5FM 5FM 'BY 'BY PLVS!TBPCLBVIS!DPTBNCBUSI DPUNXFUFS U !U4XBFCFBUI!0L4VBSCBI0­LVS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye