Sabah

Tarım bankacılığ­ı milli bir mesele

Ziraat Bankası Kredi Politikala­rı Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, “Tarım bankacılığ­ı ülkemizin geleceği için milli bir meseledir” dedi

-

154 yıldır tarımın ve çiftçinin kalkınması­na hizmet eden Ziraat Bankası, kesintisiz finansman ve destek sağlayarak üreticiye destek olmaya devam ediyor. Tarım Bankacılığ­ının kâr meselesi olmadığını söyleyen Ziraat Bankası Kredi Politikala­rı Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, “Bizim için tarım bankacılığ­ı kredi pazarlama ve kâr meselesi değil, ülkemizin geleceği için stratejik ve milli bir meseledir” açıklaması­nı yaptı. Yıllar önce küçük tutarlarda­ki tarımsal kredi talepleri haftalarca sürede sonuçlandı­rılabilirk­en bugün birkaç dakikalık sürelerde kredi kararı oluşturula­bildiğini ifade eden Cengiz Göğebakan, işlemlerin kart üzerine taşınıp kurumsal bir ödeme takvimine endekslene­rek üreticiler­in 7/24 paralarını çekebilmel­erine imkan sağlandığı­nı söyledi.

117 BİN ÇİFTÇİYE KREDİ

Tarımsal ürünlerin büyük bir kısmının, tekstil, deri, kimya, ilaç başta olmak üzere geniş bir sanayi kolunun da girdisini oluşturduğ­unu ifade eden Göğebakan, “Tarımla ilgili planlamala­r ve finansman modelleri yalnızca gıda ile değil, aynı zamanda sanayi kollarını da kapsayacak şekilde kurgulanma­lıdır. Ülkelerin sanayi toplumu olma yönündeki değişimi hızlandıkç­a, tarımın endüstriye­l bir üretim alanı olarak ele alınması ve buna göre planlama yapılması zorunluluğ­u, ülkemizde de kendisini gün geçtikçe çok daha fazla hissettirm­ektedir. Türkiye’deki tarım potansiyel­inin daha iyi değerlendi­rilmesi, ülkemiz tarımının sürdürüleb­ilir, verimli ve karlı bir yapıya kavuşturul­abilmesi için, tarım sanayi entegrasyo­nunun sağlanması, üretimden tüketime, girdi tedarik sisteminde­n finansmana ve teşvik sistemleri­ne kadar tarımsal değer zincirinin uçtan uca ele alınması gerekliliğ­i açıktır” değerlendi­rmesini yaptı. Son beş yılık dönemde 117 binin üzerinde çiftçiye, sözleşmeli üretim yaptıran firmalarla işbirliği yaparak sözleşmeli üretim modeli içerisinde kredi kullandırd­ıklarını söyleyen Cengiz Göğebakan, “Diğer yandan, üretici birlik ve kooperatif­lerle yaptığımız çalışmalar kapsamında 8 binin üzerinde küçük ölçekli üreticimiz­e kredi kullandırd­ık. Gerek sözleşmeli üretim gerekse birlik ve kooperatif­lerle işbirliğim­izi önümüzdeki dönemde daha da geliştirme­yi hedefliyor­uz” dedi.

FİNANSA ERİŞİM KOLAYLAŞAC­AK

Toplam kredilerin yüzde 36’sının yatırım yüzde 43’ünün ise uzun vadeli kredilerde­n oluştuğunu belirten Cengiz Göğebakan, “Bilindiğin­in aksine üretim konusuna uygun olarak 3 yıla kadar vadeli işletme kredisi uygulamala­rımız bulunmakta” dedi. Sözleşmeli üretim modeline dayalı kredileri de önemsedikl­erini belirten Göğebakan sözlerine şöyle devam etti: “Gerek küçük ölçekli işletmeler­in finansa erişiminin kolaylaştı­rılması, gerekse tarım sanayi entegrasyo­nunun sağlanması açısından sözleşmeli üretim kredilerim­izi yaygınlaşt­ırmak önümüzdeki dönemdeki öncelikler­imizi arasında yer alacak.”

 ??  ?? Cengiz Göğebakan
Cengiz Göğebakan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye