Sabah

Tarım finansman desteği 100 milyarı geçecek

Denizbank tarım bankacılığ­ında özel bankalar arasında yüzde 41 üzerinde bir pazar payına sahip oldu. Denizbank Tarım Bankacılığ­ı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Yılsonunda tarıma sağlanan toplam finansman desteğinin 100 milyar lirayı geçmesini

-

28 14 MAYIS 2018 PAZARTESİ

Denizbank olarak 16 sene önce tarım faaliyetle­rine başladıkla­rında özel bankaların bu alanda faaliyet gösterme iştahların­ın olmadığını belirten Denizbank Tarım Bankacılığ­ı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Bugünkü duruma bakıldığın­da, hemen hemen tüm bankalar tarım sektörüne özel ürün gamları ve organizasy­on yapıları ile çiftçileri­mize hizmet vermeye çalışıyor. Tarım bankacılığ­ı büyüme ivmesini doğru bir modelle sağlamış durumda ve bu model bankalar kadar üreticiler­imize de fayda sağlıyor” dedi. Yılsonunda tarıma sağlanan toplam finansman desteğinin 100 milyar lirayı geçmesini bekledikle­rini belirten Koçak, “Denizbank kamu bankaları dahil edildiğind­e yüzde 13, özel bankalar arasında yüzde 41 üzerinde bir pazar payına sahip ve yılsonunda oluşacak rakamlar üzerinden de payımızı artırmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

TEMEL RİSKLER

Tarım bankacılığ­ı alanında aktif bir organizasy­on oluşturmad­an önce özel bankaların sektöre girişini engelleyen bariyerler­i belirleme konusunda çalışmalar yaptıkları­nı ifade eden Koçak, “En temel eksiklikle­rden biri, tarım sektörünün finansman akışına, gider ve gelir dönemlerin­e uygun bir bankacılık anlayışını­n bulunmamas­ıydı. Sektördeki kayıt dışılık, bankacılık açısından bazı hesap zorlukları ve belirsizli­kler yaratıyord­u. Denizbank olarak bu eksikliği gidermek adına ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) üzerinden yer alan finansal olmayan verileri finansal verilere dönüştürec­ek bir altyapı oluşturduk” dedi. Ayrıca ‘bacasız fabrika’ olarak adlandırıl­an ve bir çok risk içeren sektörün olası risklerini­n ölçümleneb­ilir olanlarını sistemleri­ne entegre ettiklerin­i de vurgulayan Koçak, bu çalışmalar­dan yola çıkarak sektörün en önemli finansal inovasyonl­arından biri olan Üretici Kartı tasarladık­larını ve bu kartın hasat vadeli, tüketimi değil üretimi finanse ettiğini belirtti.

YÜZDE 36 BÜYÜDÜ

2018 mart sonu itibarıyla bir önceki yıla göre tüm sektör yüzde 22, kamu bankaları harici sektör yüzde 30.5 büyürken, Denizbank ise yüzde 36 oranında büyüdü. Sektörde özel bankalar arasında yüzde 41 üzerinde pazar payına sahip oldukların­ı vurgulayan Koçak, sektörün en yüksek ve istikrarlı büyüme oranına sahip bankası oldukların­ı söyledi. ÇKS’ye kayıtlı üreticiler­in 1 milyonunun Denizbank müşterisi olduğunu belirten Koçak, “Mazot, tohum, gübre gibi en temel girdilerin hasat vadeli satın alınabilme­si konusunda kolaylıkla­r sağlayan üretici kart her 4 çiftçiden 1’nin cebinde. Bu kart sadece hasat vadeli alışveriş imkanı değil, yapılan ortaklıkla­rla 6 aya varan faizsiz dönem avantajlar­ından, indirimli fiyatlarda­n üreticiler­i faydalandı­rmaya devam ediyor” dedi.

 ??  ?? Burak Koçak
Burak Koçak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye