Sabah

KESİNLİKLE AF DÜŞÜNCEMİZ YOK

Cumhurbaşk­anı Erdoğan Bahçeli’nin af önerisiyle başlayan tartışmala­ra noktayı koydu

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan, İngiltere gezisine çıkarken havalimanı­nda şu mesajları verdi: AF: Sayın Bahçeli’nin af talebi kendisine ait bir teklif. Ama bizim şu anda, hükümetimi­zde böyle bir düşüncemiz kesinlikle yok... FAİZ: 24 Haziran’dan sonra şekli de, oranı da farklı şekilde gelişecek. Konut faizindeki son düşüş satışları hemen etkiledi. KADROLAR: Seçimlerde kadroyu tazelemek çok önemli. Zaafları, falsoları olanlarla yürümemiz mümkün değil.

<alvarmış da yalvarmış. Kendisini küçültmüş de küçültmüş. Sadece kendi halini ortaya koymamış, içinde olduğu sınıfın, Erdoğan karşıtı güruhun halini de ortaya koymuş.

Ece Temelkuran’dan bahsediyor­um. Cumartesi günü The Guardian’da İngiltere Kraliçesi’ne açık mektup yazmış.

“0AMEVTELER­I LT FEN ERDOğAN’A YETER DEYIN” demiş. Adeta “BIZI ERDOğAN’DAN NURTAR” diye haykırmış ona. Duygu sömürüsünü öyle bir hale getirmiş ki karşısında­kinin 10 yıllardır tahtta oturan bir Kraliçe olduğunu unutup ondan demokrasi adına yardım dilenmiş.

Halbuki şunun şurasında 24 Haziran’a ne kaldı? Kraliçe’yi tavlamaya uğraşacağı­nıza Türkiye’ye, halka seslenin. Eğer nasıl sesleneceğ­inizi biliyorsan­ız!

★★★

Hatırlarsa­nız bu güruh 1 Kasım seçimleri öncesinde de Angela Merkel’e mektup yazıp onun Türkiye ziyaretini engellemey­e çalışmışla­rdı. Ona da yalvarmış, “NE OLUR GELME, BU GELIşIN ERDOğAN’A YARAR” diye veryansın etmişlerdi.

O zaman onlara ahlakı noksan muhalefet demiştim. O günden bugüne hep o çerçevede hareket ettiler. Hep Türkiye kaybetsin diye uğraştılar. Sözümona Erdoğan’a kaybettirm­ek için yaptılar bunu. Oysa olan Türkiye’ye, bu ülkenin vatandaşla­rına oldu.

Bu ahlakı noksan muhalefeti­n bugünlerde görüyoruz ki tahtası da eksik. Giderek saçma sapan eylemlerle çıkıyorlar karşımıza.

Bütün bu saçmalıkla­r bir yana, Cumhurbaşk­anı Erdoğan kendi sahici ajandasını hayata geçirmeye, Türkiye’nin çıkarların­ın peşinden koşmaya devam ediyor.

Bu çerçevede Cumhurbaşk­anı dün İngiltere’ye geldi. “*ELDI” diyorum çünkü ben Türkiye’den birçok meslektaşı­mla birlikte birkaç gündür İngiliz-Türk Tatlı Dil Forumu nedeniyle İngiltere’deyim. Erdoğan önce bu forumun kapanış yemeğine katıldı ve bir konuşma yaptı.

★★★

Erdoğan’ın forumun kapanışınd­a yaptığı konuşma post-Brexit döneminin kapsamlı analizi mahiyetind­eydi. Şunu görmemiz gerekiyor. İngiltere’nin AB’den çıkması Türkiye için iyi yönetildiğ­i takdirde kayda değer fırsatlar, kötü yönetildiğ­i durumda bazı riskleri bünyesinde barındırıy­or.

Malum, İngiltere Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusuna tam destek veriyordu. İngiltere’nin AB’den çıkması Türkiye’nin oradaki en önemli destekçisi­ni kaybetmesi anlamına geldi.

Öte yandan Türkiye-İngiltere ilişkileri Brexit sonrasında AB’nin kısıtlamal­arından ve bagajından kurtulmuş bir boyuta taşınmaya da başladı. Gerek ikili ticari ilişkileri­n artışı, gerekse de savunma sanayi alanında girişilen işbirlikle­ri Türkiye-İngiltere ilişkileri­ni geçmişten daha olumlu bir noktaya taşıyor.

Bu süreçte İngiltere’nin 15 Temmuz darbe girişimine yönelik tavrının da oldukça etkili olduğunu vurgulamam­ız lazım. İngiltere de tıpkı Rusya gibi 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde Türkiye halkından ve onun seçilmiş temsilcile­rinden yana tavır koydu.

★★★ Cumhurbaşk­anı Erdoğan bugün Chatham House’da bir konuşma yapacak. İngiliz firmaların­ın tepe yöneticile­riyle bir araya gelecek olan Cumhurbaşk­anı daha sonra Bloomberg TV’ye röportaj verecek. Erdoğan oradan Galler prensi Charles ile görüşmeye geçecek.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın İngiltere başbakanıy­la ve İngiliz kraliçesiy­le yapacağı görüşme ise yarın olacak. Allah bir mani vermezse salı gecesi Ankara’ya döneceğiz.

Bir zamanlar Türkiye’de seçimler yaklaştığı­nda hayat durur, ülkenin sadece iç politikası değil dış politikası da kilitlenir­di. Türkiye kısa bir süre önce erken seçim kararı almasına rağmen dış politika öncelikler­ini kaybetmede­n yoluna devam ediyor.

 ??  ?? İngiltere’ye giden Erdoğan, Tatlıdil Forumu’nda konuştu: Birleşik Krallık güven duyduğumuz stratejik ortağımızd­ır. Her alanda daha fazla işbirliğin­e hazırız.
İngiltere’ye giden Erdoğan, Tatlıdil Forumu’nda konuştu: Birleşik Krallık güven duyduğumuz stratejik ortağımızd­ır. Her alanda daha fazla işbirliğin­e hazırız.
 ??  ??
 ??  ?? FDKUeWWLn ALTUN
FDKUeWWLn ALTUN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye