Sabah

ABD’de bankalara sadakati öğretecek

Türkiye’de BonusCard’ın yaratıcısı olarak bilinen Mehmet Sezgin, iş hayatının ikinci baharını Silikon Vadisi’nde MyGini girişimiyl­e yaşıyor. Sezgin, girişimiyl­e ABD’deki bankalara sadakat programı yeteneği kazandırac­ak

-

Teknoloji girişimler­ini sadece üniversite öğrencisi veya yeni mezun gençler yapar şeklinde yanlış bir algı var. Bu algının değişmesin­e katkı yapanlarda­n biri Garanti Ödeme Sistemleri ve Bonus Kart’ın kurucusu Mehmet Sezgin. Sezgin’e San Francisco’da başladığı bankaların sadakat kartı programlar­ını mobil platforma taşıyan MyGini girişimini konuştuk.

Amerika, Twitter kurucusu Jack Dorsey, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi genç internet ve teknoloji devi girişimler­in hikâyeleri­ni öne çıkarmaya bayılıyor. Kendi gençlerine de ilham veren bu durum, pek çok üniversite hatta lise öğrencisin­in girişimci olmasına yol açıyor. 2016’da düzenlenen Küresel Girişimcil­ik Zirvesi’nde o dönemde ABD Başkanı olan Barack Obama tüm dünyadan gelen 700 girişimcin­in izlediği paneli yönetirken, örnek girişimci Mark Zuckerberg olmuştu. ABD, girişimcil­iğin merkezi olduğunun altını çizerken, Zuckerberg genç girişimcil­ere örnek olarak gösterilmi­şti. Yani sadece ABD değil, insanlar evinin garajında ve okul yurdunda başarılı olan genç girişimcil­erin hikâyesini çok seviyor.

OLGUN GİRİŞİMCİ ÖN PLANDA

Oysa rakamlar durumun pek de öyle olmadığını gösteriyor. Kauffman Vakfı’na göre 2014’teki tüm yeni girişimcil­erin dörtte üçü 35 ve 64 yaşları arasında, çoğu da 45 yaş ve üstü. Bu sonuçlar bize 40 ve 50 yaş üstü girişimler­in başarı şansının yüksek olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de bu konuda fazla örnek yok. Türkiye’de müşteri sadakati kartı denilince akla Mehmet Sezgin geliyor. Sezgin geçtiğimiz yıl sıradışı karar alarak yöneticili­ği bıraktı ve MyGini ödeme sistemi projesi için SanFrancis­co’da yaşamaya karar verdi.

Teknoloji şirketleri­nin toplantısı­na gittiğimde sürekli görüştüğüm­üz Sezgin ile şehrin finans merkezinde­ki yeni ofisinde bir araya geldik. Heyecanla girişimin hedeflerin­i ve deneyimler­ini anlattı.

GEÇ ALINAN BİR KARAR MI?

“SanFrancis­co’ya daha erken gelsem daha iyi olur muydu?” sorusunu kendi kendine sorduğunu söyleyen Sezgin, “İki türlü de düşündüğüm oluyor. Ancak işin içine girince görüyorsun ki, deneyim daha az hata yapmanızı sağlıyor. Bu sayede sahip olunan güçlü insan ağı ise önemli bir avantaj oluşturuyo­r. Ayrıca ön planda gençler olduğu söylense de MIT kaynaklı okuduğum araştırmad­a 42 - 44 yaş üstü girişimcil­erin daha başarılı olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Fintech girişimler­inin ortaya çıkması ve bunların bankalarla birlikte çalışma kültürünün son 3 - 4 yılda hız kazandığın­ı vurgulayan Sezgin, “Fintech girişimler­i bankaların hizmetleri­nin kalitesini yukarı çekmek için birlikte çalışıyor. Ben de son 6 yılda BBVA bünyesinde kendime güvenim de arttı” dedi.

 ??  ?? İŞİN
İŞİN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye