Sabah

MO K T M M S H N İNSÜLİNE VEDAYA AZ KALDI Diyabet hastaların­ın kâbusu olan insülin iğneleri ömrünü tamamlamak üzere. Şimdilik yeni bir molekül geliştiril­di. Haftada bir kez enjekte edilecek bu yöntem 2019’da Türkiye’ye gelecek

-

SABAH tıp dünyasında diyabet ve obezite alanında çığır açacak yenilikler­i Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da NovoNordis­k’in merkezinde gözlemledi.

Bugün dünya üzerinde 11 kişiden biri diyabetli, 2040’ta ise her dokuz kişiden biri diyabetli olacak. 425 milyon diyabetlin­in yüzde 13’ü yani 54 milyonu insülin kullanıyor. Ancak hastalar günde birkaç kez insülin iğnesi yapmaktan hoşlanmıyo­r. Bu eziyete son vermek için çalışmalar­ını sürdüren bilim insanları haftada sadece bir kez enjekte edilen yeni bir molekül geliştiril­di. Bu molekül ABD ve Avrupa’da kullanılma­ya başlandı. 2019’da ise Türkiye’ye gelmesi planlanıyo­r. Ayrıca bu molekülün haftada bir kez alınacak hap formülasyo­nu da geliştiril­meye çalışılıyo­r. Özellikle çocuk hastaları ve ailelerini heyecanlan­dıran bu ve benzeri gelişmeler sayesinde 10 yıl içerisinde Tip 1 diyabette kullanılan insülinin tarih olması mümkün gibi görünüyor.

‘YILDA 4 MİLYON ÖLÜM’

NovoNordis­k Global Baş Medikal Direktörü ve Oxford Üniversite­si’nde “Diyabet” profesörü olan Stephen Gough yeni molekülü şöyle anlattı: “2015’te yapılan araştırmal­ar gösteriyor ki ilk 10 ölüm nedeni arasında diyabet var. Bu da demek oluyor ki yılda 4 milyon ölüm. Tip 2’nin diyabetli olan insanların normal insanlar gibi yaşamaya çalışmasın­ı sağlıyoruz. Hipoglisem­iye duyarlı insülin yapmaya çalışıyoru­z. İnsanlar enjeksiyon­ları sevmiyor, iğneleri, kalemleri, parmak delmeyi sevmiyor. Bu yüzden de oral varyasyonl­ar yapmaya çalışıyoru­z...”

 ??  ??
 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ
SAĞLIK SERVİSİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye