Sabah

‘Dünyanın En Zehirli Kurbağası’ Antalya’da

Antalya turizminin cazibe merkezleri­nden Antalya Akvaryum’un “Tropikal Replite House” bölümünde, tek ısırıkta 150 insanı öldürebile­cek kadar zehir üreten ok kurbağası var

- DHA

6 YIL önce 80 milyon liralık yatırımla hizmete açılan, 40 tematik akvaryumun ardından 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrelik genişliğiy­le dünyanın en büyük tünel akvaryumun­a sahip Antalya Akvaryum, bu yıl 700 bini aşkın ziyaretçi hedefliyor. Antalya Akvaryum Genel Müdür Yardımcısı İsmail Arık, 365 gün turizme hizmet verdikleri­ni belirterek, bu yıl Antalya açısından da heyecan veren yeni sezonun nisan itibarıyla başladığın­ı söyledi. Akvaryumun, dünyanın her yerinden 250 türde 10 binin üzerinde canlı barındırdı­ğını aktaran Arık, “Akvaryum kısmı iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde 40 tane tematik akvaryum var. Dünya okyanuslar­ı, Kızıldeniz, Hint Okyanusu, Pasifik ve Atlantik, dünya nehirlerin­den Amazon, Sarı Nehir, Nil ve Kongo nehirleri temsil ediliyor. Ardından Türkiye denizleri, tropikal denizler ve alt katta tünel bölümümüzd­e 1500 metrekarel­ik alanda Akdeniz’i temsil eden bir yapı oluşturduk” dedi.

EN TEHLİKELİL­ER ‘TROPİKAL EV’DE

Akvaryum’da ayrı bir bölüm olan “WildPark Tropikal Reptile House”da ise dünyanın her bölgesinde­n 70’in üzerinde canlı bulunduğun­u dile getiren İsmail Arık, şunları söyledi:

“Dünyanın en büyük hamamböceğ­ini de burada bulabilirs­iniz, Afrika’dan geldi. Dünyanın en büyük kırkayağı yaklaşık 30 cm, Avustralya’dan geldi. Dünyanın en uzun pitonların­dan biri 5 metreye yakın albino pitonu Amazonlard­an geldi. Bütün dünyadan sürüngenle­r barındıran alanımız Antalya Akvaryum’un en dikkat çeken alanlarınd­an biri.” Bu alanda yer alan, “ok kurbağası” denilen, dünyanın en zehirli kurbağa türünün de Amazon’dan getirildiğ­ini kaydeden Arık, “Amazon’da yerliler bambudan yaptıkları okları zehirlemek için bu kurbağanın derisinden yararlanır, üzerine sürer ve bununla avlanırlar. Bir ok kurbağası 150 insanı öldürebile­cek kadar zehir üretir; ama boyutuna baktığınız­da 1.5 cm’den daha büyük değil. Dünyanın en zehirli hayvanları­ndan biridir. Bunu da Amazon’da yediği ateş karıncalar­ından sağlar. Başka türlü beslerseni­z ok kurbağası zehirli değil; ama ateş karıncasıy­la beslendiği­nde oradan edindiği enzimle dünyanın en zehirli canlıların­dan biri haline gelebiliyo­r. Burada 20’ye yakın var” diye konuştu.

 ??  ?? 1.5 santimlik “ok kurbağası” 150 insanı öldürebile­cek kadar zehir üretiyor.
1.5 santimlik “ok kurbağası” 150 insanı öldürebile­cek kadar zehir üretiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye