Sabah

Cumhur karşıtı ittifakın 5 çelişkisi

-

Bilmem dikkatiniz­i çekiyor mu, Cumhur karşıtı ittifak gündem oluşturamı­yor. Şu anda heyecan duydukları tek şey Amerikan dolarındak­i değer artışı. Böylelikle Türk ekonomisin­in zora gireceğini ve bunun da seçimlerde kendi lehlerine bir sonuç doğuracağı­nı varsayıyor­lar.

Bir kez daha kendi ürettikler­i bir siyasete, oluşturduk­ları sahici bir gündeme değil çevre şartlarınd­aki olumsuzluk­lara güveniyorl­ar. Hatta ve hatta bu olumsuzluk­ların daha da artması için uğraşıyorl­ar. Bu olumsuzluk­ların ülkeye verdiği zararı ise umursamıyo­rlar. Nasılsa onlar

§NüoüN ROVXn EHnLP ROVXn” meşrebinin insanları.

★★★

gelince. Hatırlar mısınız, Cumhur karşıtı ittifakta yer alan partiler 16 Nisan referandum­una giderken Cumhurbaşk­anlığı sisteminin gelmesi durumunda Meclis’in öneminin kalmayacağ­ını iddia ediyorlard­ı. Gelgelelim aday listeleri üzerinden yapılan tartışma da bize gösterdi ki TBMM yeni dönemde geçmişteki­nden daha önemli bir hal alacak ve siyaset yapım süreçlerin­in merkezinde konuşlanac­ak. Nitekim Cumhur karşıtı ittifak da bu gerçeğin farkında. Ne var ki bu gerçeği kendi seçmeniyle gür bir edayla paylaşamıy­or. Şunun şurasında 14 ay öncesinden bahsediyor­uz. Cumhur karşıtı ittifakın bir diğer çelişkisi de şu. Bu ittifakın bütün bileşenler­i bir yandan 24 Haziran’a hazırlanır­ken diğer yandan her biri kendi partilerin­de ciddi bir iktidar mücadelesi vermek zorundalar. Öyle ki CHP örneğinde görüleceği gibi bu parti içi iktidar mücadelesi 24 Haziran’da alınacak sonuçtan bile daha önemli görülebili­yor. Bu da onların ülke siyasetini değil parti siyasetini öncelemele­ri sonucunu beraberind­e getiriyor. Bütün bunlarla birlikte Cumhur karşıtı ittifak kendi çelişkiler­ine odaklanmış­ken Cumhurbaşk­anı Erdoğan sahada, iç ve dış politikada varlık göstermeye devam ediyor. Gündemi o belirliyor. Daha doğrusu onun öncülüğünd­e Türkiye çevresinde yaşanan sorunlara, krizlere yönelik tavır ortaya koyuyor. Her atılan adım doğal bir biçimde gündemi belirliyor. Bu da Cumhur karşıtı ittifakın bir diğer çelişkisi olarak karşımıza çıkıyor.

Biz gelelim esas sorumuza. Cumhur karşıtı ittifak neden gündem oluşturamı­yorlar? Her şeyden önce Erdoğan karşıtı sermayeyi nasıl kullanacak­larına bir türlü karar veremiyorl­ar. Boşa koyuyorlar dolmuyor, doluya koyuyorlar almıyor.

Varlıkları Erdoğan karşıtlığı üzerine kurulu. Ancak bu karşıtlığı açıkça sergilemek­ten de çekiniyorl­ar. Zira 15

Temmuz darbe görünümlü işgal girişimi boşa çıkarıldık­tan sonra artık geçmişteki gibi gerekçesiz Erdoğan düşmanlığı yapmak, daha doğrusu bunu bağıra çağıra sürdürmek kolay görünmüyor. Fakat bu da onları boşluğa düşürüyor. Ne tür bir söylem kuracaklar­ını kestiremiy­orlar.

Cumhur karşıtı ittifakın ikinci çelişkisi özünde karşı çıktıkları bir sistem içinde seçime gidiyor oluşları ve daha önce dillendird­ikleri §SarOaPHnWH­r VLVWHPH dönüş” söylemini halihazırd­a güçlü bir şekilde dile getirememe­leri. Halbuki 24 Cumhur ittifakı Türkiye’nin ihtiyaçlar­ına Haziran’a giderken varlığına güvendikgö­re hareket ederken, Cumhur karşıtı leri §Hayır” cephesi bu söylemle motive ittifak kendi ihtiyaçlar­ına ve çelişkiler­ine edildi. göre hareket ediyor. Bu kadar açık, Karşımızda duran üçüncü çelişkiye bu kadar net!

fahrettin.altun@sabah.com.tr SMS: FA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

★★★

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye