Sabah

08 Derde çare ÜRETMEK

-

B24 MAYIS 2018 PERŞEMBE ABAm HAsAn HACıInCE, 1 1’DE MErsIn’DEn BEyrut’A DAnA IHrAç EDIyorDu. BEn oğul AHmEt HACıInCE 010’DA AvrupA’DAn DAnA ItHAl EttIm. Bu sözlEr HAyvAnCılı­ktA GElDIğImIz noktAyı AnlAtAn BEsICImIzE AIt. HAnI şu “3 bin lira maaşla dahi çoban bulamıyoru­m” DIyEn...

AğustoslAr­ı, KAçkArlArı­n EtEğInDEkI kulüBümDEn çAlışırım. İlk DEFA GEçEn yıl, yAylAmA ÇAykArA’DAn süt GötürünCE, “bunun bir bedeli olacak” DIyE kAyGılAnmı­ştım. Dün BEnI zIyArEtE GElEn Ahmet beyin AnlAttıklA­rı, dolar üzerinden ekonomiye yönelik saldırıya yeni boyut getirmemi sAğlADı.

NEDEn DolArA kArşı Bu kADAr zAAFımız vAr? Niçin doların oynaklığı sinirlerim­izi böylesine oynatıyor?

dolarla, dolarla, dolarla, dolar

nasıl ucuz et yiyebiliri­z ki...” üretimden vazgeçip elin gıdasıyla doymayı tercih ediyorsak neticede doların ateşiyle kavrulup gideriz. AHmEt BEy, 6 yılDır DAmızlığA DolAr öDEmEk yErInE ırk ıslahına gitmiş vE dolara bağımlılık­tan kurtulmuş. ÖnErIsI, Bunu diğer besicileri­n DE yApmAsı.

AnCAk sorun tEk DEğIl. Hayvanı otlatacak mera yok. YA BElEDIyE AlAnı yA DA BEton BInAlArın IşGAlI AltınDA. Ormanı koruyan 15 BIn sIlAHlı koruCu vAr AmA meralar yağmalanmı­ş. HAl BöylE olunCA 1 ton saman için Bulgar’a 300 lira öDüyorsun. ZIrA ürEtIm AzAlDığı IçIn saman dahi üretemiyor, ItHAl EDIyoruz.

BAşkA BIr DErt, ünIvErsItE­lErIn diplomaya oDAklAnıp kabiliyet ürEtmEmEsI... Canlı inek görmeden veteriner olanlar vAr. zIrAAt FAkültEsIn­DEn HEr yıl bin AtAmA BEklEyEn mühendis mezun EDIyoruz AmA bitkiden anlayan bahçıvan yok.

Ne olacak bu doların hali DIyE kArAlAr BAğlAyADur­Alım, derdimize kAlıCı çare, belki de üretmektir. HAnI şu önEmInI unutmA GAFlEtInE Düştüğümüz ürEtIm... la... MH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye