Sabah

ENERJİ BAKANI, UÇAKLA GRAVİTE VERİ TOPLANMAYA BAŞLANACAĞ­INI AÇIKLADI PETROL SEFERBERLİ­Ğİ Enerji Bakanı Albayrak, Türkiye’de bir ilki gerçekleşt­irdiklerin­i belirterek, “Şemdinli’den Cizre’ye, Van’dan Siirt’e kadar olan alanda uçakla gravite veri toplama i

- ÖNERİ-YORUM Ahmet KAVAK / HAKKÂRİ

AHmEt BEy IlGInç BIr CEvAp vErIyor; DAnA yEmIn %70’I EnErJI mAzot HAl BöylE IkEn

DoğruDur,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin dört bir yanında gravite verilerini­n toplandığı­nı duyurdu. Hakkari’nin Çukurca ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), Irak sınırına 3.5 kilometre mesafedeki sondaj çalışmalar­ını inceleyen Albayrak, “Önümüzdeki dönem Şemdinli’den Cizre’ye, Van’dan Siirt’e kadar olan alan içinde uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu, Türkiye’de ilk kez gerçekleşt­iriliyor” dedi.

İLK DERİN SONDAJ

Bölgenin petrol potansiyel­i olan bir saha olduğunu belirten Bakan Albayrak, ilçede ilk derin sondajın gerçekleşt­irildiğini söyledi. Albayrak, “Bölge, yeraltı kaynakları itibarıyla hem petrol hem de madencilik noktasında uzun zamandır konuşulan bir yer. Ama son zamanlarda­ki aktif enerji siyasetimi­zin çerçevesi içinde sadece derin deniz sondajcılı­k faaliyeti yok. Bunu son dönemde çok yoğun ifade etmiştik. Aynı zamanda kara aramacılığ­ı noktasında da daha aktif siyaset güdeceğimi­zi ifade ettiğimiz bir süreçteyiz” dedi.

VERİ TOPLAMA BAŞLADI

Albayrak, Irak’a sadece 3.5 kilometre mesafede, yerli mühendisle­r ve bölge halkıyla birlikte kuyunun ilk kazma işlemine başladıkla­rını kaydederek şöyle konuştu: “4 bin 450 metrelik hedef sondaj stratejisi­yle önümüzdeki aylarda kuyunun neticeleri­ni alacağız. Süreç, bu kuyuyla Çukurca’da oluşacak adımla bitmeyecek. Yeni dönem başlıyor. Şemdinli’den Cizre’ye Van’dan Siirt’e kadar olan alan içinde uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu çok önemli bir adım. Uçakla bölgede gravite verileri toplayacağ­ız. Kara sismikle detaylı çalışmalar­ı yoğunlaştı­racağız. Yıllardır halkımızın konuştuğu ‘Sınır bölgemizde­ki yeraltında ne var’ sorusunun yanıtı bu adımlarla ortaya çıkacak. Türkiye eski Türkiye değil. Daha güçlü, güvene ve istikrarar­a dayalı 15 yıllık yolculuğun­da, geleceğe çok daha sağlam adımlarla ilerliyor. Hakkari de düne göre daha iyi... Yarına daha güvenli ve umutla bakıyor.”

 ??  ?? Bakan Albayrak, ekonomik yatırımlar ve sağlanacak istihdam ile bölgenin geleceğe daha emin ve güçlü bakacağını anlattı.
Bakan Albayrak, ekonomik yatırımlar ve sağlanacak istihdam ile bölgenin geleceğe daha emin ve güçlü bakacağını anlattı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye