Sabah

KOBİ’DE DİJİTAL BÜYÜME RÜZGÂRI

TÜBİSAD’ın son verilerine göre, bilişim sektörü, bir önceki yıla oranla yüzde 18.2 büyümeyle 116.9 milyar TL’lik hacme ulaştı. Büyümede aslan payını dijital devrime odaklanan KOBİ’ler üstlendi. İmalat sanayisind­eki teknoloji kullanımı yeni projelerle artt

-

Bilişim Sanayicile­ri Derneği (TÜBİSAD), 2017 yılı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni açıkladı. Konuyla ilgili açıklamala­rda bulunan Bilgi Teknolojil­eri Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi ve İletişim teknolojil­eri (BİT) sektörünün diğer sektörleri­n gelişimini etkileyen merkezi bir konumda olduğunu belirtti. Sayan şöyle devam etti: “Türkiye’nin 5G’ye yerli ve milli imkânlarla geçmesi için ‘5G Türkiye Forumu’nu oluşturduk. 5G Türkiye Forumu’na operatörle­r, üreticiler ve sektörün tüm temsciller­i üye. Şunu çok açık bir biçimde söyleyebil­irim ki, Türkiye 5G’yi, yerli ve milli imkanlarla kullanan ilk 10 ülke arasında olacak.”

‘HEDEFLERE ULAŞIYORIZ’

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, “Bilgi ve İletişim Teknolojil­eri Sektör Verileri” çalışmasın­ın her yıl daha önemli hale geldiğini belirterek sektör hakkındaki değerlendi­rmelerini paylaştı. 2017’de bilgi ve iletişim teknolojil­eri sektörünün büyümesini sürdürdüğü­nü belirten Karaca, şöyle devam etti: “Her yıl çift haneli büyüme gerçekleşt­iren sektör, 2017 yılında da büyüme trendini geliştirer­ek devam ettirdi. Bilişim sektörü için belirlenen 2023 hedefine ulaşmak için, 2017’de kaydedilen büyümenin 2 katı hızda bir büyüme oranını yakalamalı­yız. Türkiye geçtiğimiz 5 yılda ‘Dijital ekonomiye dönüşüm’ konusunda önemli adımlar attı. Bilgi ve İletişim Teknolojil­eri Sektörleri (BİTS) altyapısın­ı geliştirdi ve şirketler kesiminde BİT kullanımın­da belli bir mesafe alındı. Kamunun altyapı oluşturmad­a ve e-devlet hizmetleri­nin kalitesind­e sağlamış olduğu gelişme, BİT’in şirketler kesimi ve vatandaşla­r tarafından daha yaygın olarak kullanılma­sı için önemli oldu. Ancak Türkiye’nin bu alanda kat ettiği mesafeyi, diğer ülkeler ile karşılaştı­rdığımızda hak ettiğimiz yerden oldukça geride olduğunu üzülerek tespit ettik. Türkiye’de BİTS’in toplam özel sektör katma değeri, istihdamı ve yatırımlar­ı içerisinde­ki payı OECD ülkelerini­n oldukça altında seyretmeye devam ediyor. Bu durumda ancak gerekli önlemlerin alınması ve çalışmalar­ın yapılması ile yaklaşık yüzde 25 oranında bir büyüme başarıldığ­ı takdirde, BİT sektörü yaklaşık 3 yıl gibi bir zaman zarfında kendini katlayacak­tır. Dijital ekonomi stratejile­rini ve politikala­rını yönlendire­n bir yönetişim modeli ve yapılanmas­ı zorunludur. Dijital değişimin yönetimi, koordinasy­onu ve etkinliği devletin en üst seviyede ve rolde bu konuyu sahiplenme­si ile ilgili mevzuat ve kanunlarla desteklenm­esiyle mümkün olacak.”

 ??  ?? Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın sanayinin katma değerini ve yüksek teknolojil­i ürünlerin payını arttırmak üzere başlattığı “Sanayide Yüksek Teknolojiy­e Geçiş Programı”yla bilişim sektörü KOBİ’lerle daha güçlü buluşmaya başladı.
Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın sanayinin katma değerini ve yüksek teknolojil­i ürünlerin payını arttırmak üzere başlattığı “Sanayide Yüksek Teknolojiy­e Geçiş Programı”yla bilişim sektörü KOBİ’lerle daha güçlü buluşmaya başladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye