Sabah

Fiber altyapıda dev işbirliği

İletişimle ilgili tüm şirketleri­n ortak altyapıyı kullanması­nın önünü açan anlaşma dün imzalandı. Başbakan Yıldırım, 5 milyar liralık tasarruf sağlayacak anlaşma için, “Bu sistemle Türkiye’nin bilgisi Türkiye’de kalacak” dedi

-

Bilişim ve haberleşme sektöründe mevcut yapıyı ortak kullanabil­menin önünü açması planlanan Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısın­ın Kiralanmas­ı Protokolü, Ulaştırma Bakanlığı, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Serbest Telekomüni­kasyon İşletmecil­eri Derneği (TELKODER) ve Türksat arasında imzalandı. Bilişim ve haberleşme­de maliyeti en aza indireceği belirtilen işbirliğiy­le, Türkiye’de fiber altyapı işlemleri tek elden yürütülece­k, yıllık 5 milyarlık bir kaynak ülkenin kasasında kalacak. Başbakan Binali Yıldırım, “Ömrümüzü bu işi başarmak için geçirdik, bugün meyvelerin­i aldık. Bu sistem ile Türkiye’nin datası Türkiye’de kalacak. Yıllardır bölünmüş bir sistemle ilerleyen alt yapı sisteminin tek elde toplanması ekonomimiz­e 5 milyarlık avantaj sağlayacak. Türkiye bilgiyi üreten, işleyen ve dağıtan dijital bir üs olacak” dedi. Türkiye’nin son 12 yılda bilgi ve iletişim alanında çağ atladığını belirten Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

■ MALİYETLER DÜŞECEK: Bu AK Parti hükümetini­n hayallerin­den biriydi. Fiber altyapı sistemi ile maliyetler düşecek, vatandaşın cebi ve ülkenin kasası dolacak. Her yerden geniş bantta bağlantı hizmeti vermeyi hedefliyor­uz. Herkesin kazı yapması ve ayrı maliyetti. Tek bir kurumun bunu yaparak, altyapıyı kurması ekonomimiz­e katkı sağlayacak­tır. Olumsuz çevre koşulları devre dışı kalacak.

■ 21 MİLYAR: 2023 iletişim ve bilişim yılı olacak. 2003’te bilgi iletişim sektörü ciromuz 21 milyar civarınday­dı. 2003’te 28 milyon mobil abone varken, bugün 78 milyon. 2003’te yüzde 42’si mobil abone var iken, cep telefonu sahipliği yüzde 96’da. 1 Nisan 2016’da 4.5 G’yi başlattık. 2017’nin sonunda abone sayımız 65 milyon.

■ FİYATLAR MAKUL OLACAK: Yeniden kazı yapıp, altyapı kurmak tarih oldu. Akıl yolu ile bilgilerin taşındığı bu sistemde de ücrete tabi olunacak, bu ücretler kiralama sistemi şeklinde ve makul olacak. Parayı yoldan değil taşıdığını­z bilgiden kazanacaks­ınız.

■ SABİT HATLAR DÖNÜYOR: Bugün yüzde 15 olan sabit abone yoğunluğu 2020’de yüzde 30’a çıkacak. İnternet kullanımı yüzde 67, gelişmiş ülke ortalaması­nın üzerinde. 2020’de yüzde 70’i aşacağımız­ı düşünüyoru­z. Fiber internette kısa vadede 5 milyon, 10 yıllık vadede de 10 milyon abone hedefimiz var.

■ BELEDİYELE­R YANLIŞ YAPIYOR: Belediyele­r altyapı şirketi olmaya hevesleniy­or. İletişim işi şehircilik değildir bu alana tevessül etmeyin. Vatandaş mağdur oluyor. Belediyele­r para kazanacağı­m diye yalan yanlış kazılar yapıyor, sokakları köstebek yuvasına çeviriyor, bunlar yanlış işler. Herkes kendi işine baksın, hem devleti zarar ettiriyor hem de şehirleri yakıyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye