Sabah

Yunan yargısının kararı hukuk dışı

Kendi ülkesindek­i darbeciler­e müebbet veren Yunan yargısı, FETÖ firarileri­ne iltica hakkı verdi. Hukuk dışı kararın arkasında Yunan yargısının Atina hükümetiyl­e çekişmesi var

- Edi ör: Selçuk EREN - Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

Yunanistan’da Danıştay’ın 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından firar eden 8 askere, iltica hakkı ve Avrupa ülkelerine serbestçe seyahat etmelerini­n yolunu açan kararı tartışılıy­or. Bu karar, FETÖ firarileri­ne sığınma hakkı tanınmasın­a itiraz eden Yunan hükümetini de zor durumda bıraktı. 16 Temmuz 2016’da Yunanistan’a firar eden darbeci askerlerin 15-20 gün içinde Türkiye’ye iade edileceğin­e dair Başbakan Aleksis Çipras ve diğer hükümet yetkililer­inin Ankara’ya verdiği sözler, Yunan Adaletinin Atina hükümeti ile arasındaki “çekişmeler­e” takıldı.

Yunan hükümetini­n 8 firari askerden biri olan Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınmasın­a yaptığı itirazı reddeden Yunan Danıştayı’nın bu kararı, geri kalan 7 firari asker için de emsal oluşturaca­ğından, bunların topyekün Yunanistan’ı terk etmesine yol açılmış oldu.

1967 UNUTULDU

Danıştay’ın kararından iki gün önce, Atina’nın Faliron sahil semtinde Yunan siyasi tarihi için önem taşıyan bir tören düzenlenmi­şti. Tören, 1967’de albayların gerçekleşt­irdiği askeri darbeye karşı direnen Yunan subayların­ın anısına yapılıyord­u. 1967 askeri darbeye direnen dönemin deniz kuvvetleri­ne ait subaylar, 3 ayrı savaş gemisiyle İtalya’ya giderek siyasi sığınma talebinde bulunmuşla­r; böylece Yunanistan’daki askeri darbeyi protesto etmeyi başarmışla­rdı.

Törende Cumhurbaşk­anı Prokopis Pavlopulos darbeye direnen subaylarla duyduğu gururu dile getirdi. Bu konuşmadan iki gün sonra ise 15 Temmuz darbe girişimind­e yer alan 8 firariye siyasi sığınma hakkı vermekle ödüllendir­en Yunan adaletinin etik olmayan bu kararı ile Cumhurbaşk­anı’nın sözlerinin ne denli tezat olduğu görüldü. Yunan darbeciler­in her biri müebbet hapse çevrilen ölüm cezasına çarptırılm­ış ve en sonuncusu 101 yaşında cezaevinde ölmüştü.

 ??  ?? ATİNA
ATİNA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye