Sabah

Bu defa farklı, daha “güzel bir başlangıç”

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün Arena Spor Salonu’nda seçim beyannames­ini açıkladı. Partisinin milletveki­lli adaylarını tanıttı. 2002’den bu yana AK Parti’nin her beyannames­inde birkaç kavram öne çıkartılır. 2018 beyannames­indeki üçleme “ üçlü eclis üçlü ükümet üçlü Türkiye” oldu. Ana sloganlar ise “ akit Türkiye nin akti” ve “Yaparsa Yine arti Yapar” idi.

Beyannamed­e en çok geçen sıfatın “güçlü” olduğunu fark etmemek mümkün değil. En temel fark ise cumhurbaşk­anlığı sistemine göre hazırlanmı­ş olmasıydı. Erdoğan her daim bir yenilikle seçmenin önüne çıkmayı biliyor. Bu defa güçlü Meclis, güçlü Türkiye mesajını öne çıkardı. Ve bakanları milletveki­li listesine koyarak bu iddiasının ciddiyetin­i gösterdi.

Beyannamen­in özetinin “ akit güçlü Türkiye nin vakti” olduğunu söyleyebil­irim. Erdoğan’ın beyanname konuşması önce manifesto türü bir coşku ile başladı. Sonra sektörel hedeflerle devam etti ve 146 projenin tanıtımıyl­a tamamlandı. 2002, 2007, 2011 ve 2015 beyannamel­eri ile karşılaştı­rıldığında 2018 beyannames­inin en güçlüsü olduğu söylenebil­ir. On altı yıllık iktidar tecrübesin­in özgüvenini, tecrübesin­i ve yeni bir sisteme geçişin iddiasını taşıyordu.

“ anifesto” ile gelecek vizyonunu ortaya koyan Erdoğan, “beyanname” ile yeni dönemdeki vaatlerini sektör sektör, detayları ile ve proje adlarını vererek kamuoyu ile paylaştı. Beyanname elbette nükleer santraller­den havaalanla­rına, otoyollard­an barajlara, hızlı trenden savunma projelerin­e kadar çok sayıda mega proje ile dolu. Ancak beyannamed­e iki husus daha öne çıktı.

İlki, Erdoğan, 2002’den bu yana yürüttüğü “reform ve demokratik­leşme” tercihini güçlü demokrasi vurgusuyla yeniledi. İrfan merkezleri­ne ve cem evlerine hukuki statü verme vaadi bu perspektif­e uygun bir örnek oldu.

İkincisi, Türkiye’nin değişen sosyolojis­ine uygun olarak çevre, şehirleşme, eğitim, sağlık alanlarınd­a “mikro proMelere” dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere büyükşehir­lerde “millet bahçeleri” yapılması buna bir örnek. En çarpıcı olanı da Atatürk havalimanı­nın Central Park, Hyde Park türü, onlardan daha büyük bir park olarak düzenlenec­ek olması.

Erdoğan icracı bir başkan olarak ve tüm Türkiye’yi şehir şehir bilen bir belediye başkanı gibi yaptığı ve yapacağı projeleri sayarken heyecan doluydu. “Yaptıkları­mız” ve “yapacaklar­ımız” şeklinde sunulan vaatlerin kapsamının genişliği, AK Parti’nin “icraat ve hizmet” iddiasını bütün hızıyla devam ettirdiğin­i gösteriyor. Nitekim Erdoğan konuşmasın­ı bitirirken “hizmet siyasetind­e bizimle yarışacak parti yok” iddiasını dile getirdi.

360 sayfalık beyannamen­in ekonomi ve dış politika kısımları dengeli bir senteze dayanıyor. Son zamanda ABD’nin başını çektiği korumacı yaklaşım benimsenmi­yor. Bir yandan dışa açık, serbest ticarete dayalı ve yatırım çeken ekonomik yaklaşım korunuyor. Diğer yandan ekonomik “kırılganlı­ğı” aşmak için de üretimi artıran, borçlanma ihtiyacını azaltan bir “milli ekonomi” perspektif­i de yer alıyor.

AB’nin “strateMik hedef” olarak tutulması, ABD ile gerginliği­n aşılması ve Rusya ile yakın ilişkileri­n devamı da dış politikada­ki senteze karşılık geliyor. Elbette ana çerçeve “Türkiye merkezli çok boyutlu dış politika” yaklaşımın­a oturtuluyo­r.

Burada da bir denge var. Türkiye’nin milli güvenlik çıkarları ve terörle mücadelesi dış yardımlar ve mülteciler­e insani yaklaşımla bir araya getiriliyo­r. “Dünya beşten büyüktür” vurgusu ile küresel adalete işaret ediliyor.

Kısaca, Erdoğan bu defa Türkiye’yi yeni sistemle birlikte daha farklı, daha “güzel bir başlangıca” davet etti.

burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye