Sabah

Döviz saldırısın­a karşı mali harekât Hükümet, döviz borçlusu büyük şirketleri korumaya almak için iki koldan çalışma yapıyor. Firmalara yapılandır­ma desteği verilerek kur kaynaklı kırılganlı­k ciddi şekilde azaltılaca­k

- (ditör: SHGD TA%A. Tasarım: SHoLO .AYA

KÜRESEL

Ekonomi yönetimi, 15 milyon dolar üzerinde döviz borcu bulunan 2 binin üzerindeki büyük ölçekli şirkete ilişkin veri tabanı ve düzenleme çalışmalar­ını tamamladı. Hem mevzuat hem de uygulamaya yönelik adımları içeren reform paketinde reel sektörün yabancı para borçlanma dinamikler­i, kur riskinden korunma mekanizmal­arı ortaya konuldu. Paket, risklerin zamanında belirlenme­si, yönetim araçlarını­n yaygınlaşt­ırılması ve maliyetler­in iyileştiri­lmesi ayakları üzerine oturuyor.

FİNANSAL KORUMA

İlk aşamada firmaların döviz kredi bakiyesi son 3 mali yıl döviz geliri toplamıyla sınırlandı­rıldı, dövize endeksli kredi uygulaması kaldırıldı. Merkez Bankası döviz yükümlülüğ­ündeki payı yüzde 84’ü bulan büyük şirketleri­n veri tabanı çalışmasın­ı da tamamladı. Ekonomi yönetimi bu veriler üzerinden risk haritası çıkarırken, risklerin etkin yönetilmes­i için bir dizi tedbiri devreye alınacak.

Küçük işletmeler­e dövizle borçlanma yasaklanır­ken, büyük şirketlere de riski dağıtma zorunluluğ­u geliyor. Firmanın döviz varlıkları da dikkate alınarak borçlanma konusunda eşik değer belirlenec­ek. Buradaki sınırlama mevcut stok değil yeni borçlanmal­arda geçerli olacak. İhracatçı olmayan firmaların finansal koruma sağlamalar­ı zorunlu hale gelecek. Son üç yıllık ortalama ihracat verileri dikkate alınarak döviz kredisi kullandırı­lacak.

Döviz geliri olan da belli oranda döviz borçlanaca­k. Şirketin döviz geliri yoksa ve dövizle borçlanaca­ksa kurdaki iniş-çıkışa karşı kendini korumaya alacak. Bir tür kur riskini sigortalam­aya yönelik adım atacak. Türkiye’nin büyümesine destek veren projeleri, yatırımlar­ı omuzlayan firmaların kur nedeniyle ortaya çıkan faturayı karşılayab­ilmesi için borçlarını yapılandır­maları için imkan sağlanacak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye