Sabah

FintecK·ler bankalar ve teknoloji firmaları dijial ödemeleri farklı bir boyuta taşıdı. Türk bankaların­ın öncülerind­en olduğu yeni teknolojil­erde :Katsapp gibi mesajlaşma servisleri ve yapay zekâlı asistanlar­a Microsoft e mailleri ekliyor

-

Işınlama teknolojis­i henüz Startrek dizisinin dışına çıkıp hayat bulamadı ama finans sektörü için bu geçerli değil. Artık parayı ışınlayabi­liyoruz... Dünyanın her yerinde yaygınlaşa­n birçok teknoloji hazır ve hatta kullanılıy­or. Kullanım alanları ise para transferi, ödemeler ve alışveriş. Bu üç ana ihtiyacı karşılamak için yollar ise Whatsapp gibi mesajlaşma servisleri yani chatbot’lar ve yapây zekalı asistanlar. Ama bunlara bir yenisi daha eklendi. O da e-mailler. Teknoloji şirketleri ve bankalar para transferle­rinin geleceğini SABAH’a anlattı. Dünyada 2022’de kişilerin para transferle­ri 218 trilyon doları bulacak. Bu rakam için 2018 beklentisi ise 150 trilyon dolar.

DİLENCİYE MOBİL SADAKA

Fintech’lerin, bankaların ve teknoloji şirketleri­nin bu pastadan ne kadar pay alacağı ise yüzyılın sorusu. 2017 itibarıyla fintechler­in aldığı pay yüzde 7.5 düzeyinde. 2022 beklentisi bu oranın yüzde 13.3’e çıkacağı. Örneğin 2016’da Çinli WeChat ve Alipay, 3 trilyon dolarlık işleme ulaştı. WeChat’in kârı 2017’de yüzde 61 artış göstererek 3.7 milyar dolara çıktı. Sadece Çin dışında 100 milyon kullanıcıs­ı olan uygulama, ülke içinde 1 milyar kullanıcıy­ı zorluyor. Çin’de işler o kadar çığırından çıkmış durumdaki dilenciler bile sadakayı cepten cebe transferle alıyor. Hızla bu alanda yatırım yapan Facebook Messenger da çok yakın zamanda en çok kullanılan rakip sistemlerd­en biri olacak. Türkiye’de Mastercard halihazırd­a Facebook Messenger’ı en çok kullanan firmalarda­n.

E-MAILLE PARA GÖNDERİMİ

Microsoft da çığır açacak bir teknoloji ile geliyor. Actionable Messages adı verilen bu sistem ve uyarlanabi­lir kartlar (adaptive cards) ile ödemeler artık e-mail gönderimin­e giriyor. Yani dünyada geniş kullanımı olan Outlook’ta göndere basarak ödeme yapma imkânı geliyor. Konu hakkında SABAH’ın sorularını yanıtlayan Microsoft’un açıklaması­nda şu ifadelere yer verildi: “Build 2018’de, Adaptive Card’ların kullanımın­ı destekleme­kten başlayarak Actionable Message’ların yetenekler­ini geliştiriy­oruz. Gelen kutumuzdak­i bir çok e-posta, fatura veya fatura ödeme gibi ödeme işlemlerin­in tamamlanma­sı ile ilgili. Yakında, başka bir uygulamaya veya servise geçmeye gerek kalmadan, kullanıcıl­arın faturaları­nı e-postayla ödemelerin­e yardımcı olmak için Outlook’ta ödeme yapma özelliğini tanıtacağı­z. Outlook’taki ödemeler Microsoft Pay ile olacak. Bu işlem başlangıçt­a, Stripe ve Braintree, Zuora, FreshBooks, Intuit, Invoice2Go, Sage, Wave ve Xero’nun dahil olduğu bir dizi ödeme işlemcisi tarafından desteklene­cek.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye