Sabah

7 Samuray kılıçları çekti

-

Toyota Başkanı Akio Toyoda, adını Japon yönetmen Kurosawa’nın “Yedi Samuray” filminden alan bir ekip kurdu. Yedi Samuray, maliyetler­i düşürmek için savaşacak

Japon otomotiv devi Toyota, 2017’de rekor kâr açıklaması­na rağmen kemer sıkmaya hazırlanıy­or. Kuzey Amerika’da satışların düşmesi ve kâr marjının azalması Başkan Akio Toyoda’yı harekete geçirdi. Toyoda, şirketin kemer sıkma programı için “Yedi Samuray” adını verdiği bir ekip kurdu.

Başkan Toyoda’nın liderlik ettiği ekipte, CFO ve Başkan Yardımcısı Koji Kobayashi, İş Geliştirme ve Bilgi Sistemleri’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Shigeki Tomoyama, İş Planlama ve Operasyon’lardan sorumlu Başkan Yardımcısı ve Toyota Motor Avrupa Başkanı Didier Leroy, Güvenlik ve Sağlık Promosyon Bölümü’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Mitsuru Kawai, Ar-Ge ve Mühendisli­k’den sorumlu Başkan Yardımcısı Shigeki Terashi ve TNGA Platformu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Moritaka Yoshida bulunuyor.

Adını ünlü Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın “Yedi Samuray” filminden alan ekibin amacı, maliyetler­i düşürüp, kârlılığı artırmak. Alınacak tasarruf önlemleriy­le gelecekte, şirketin yeni yatırımlar­ı için finansman ve kaynak yaratılaca­k. Bu tedbirler arasında, telekonfer­ans sayısının azaltılmas­ı hatta kağıt tasarrufu bile var. Hedef 31 Mart 2019’da sona eren cari mali yılda maliyetler­i 1.22 milyar dolar düşürmek.

KUZEY AMERİKA ZARARDA

2017’de Toyota, Kuzey Amerika dışında faaliyet gösterdiği tüm bölgelerde kâr etti. Şirketin Kuzey Amerika’daki faaliyet kâr marjı yüzde 1.3 gibi düşük oranda gerçekleşt­i. “Yedi Samuray” ekibi 2020’ye kadar bu oranı yüzde 8’e yükseltmek istiyor.

Ancak Kuzey Amerika’daki kan kaybı 2018’in ilk çeyreğinde de devam ediyor. Yılın ilk üç ayında satışlar yüzde 2.5 düşüşle 675 bin adete geriledi. Camry ve Corolla gibi sedan modeller üreten Toyota’nın satışları, Amerika’da tüketicile­rin SUV ve pick-up tarzı araçları tercih etmesi nedeniyle düştü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye