Sabah

Evlilikler­de unutulmama­sı VEFA gereken duygu:

ve Eşlerin saygıların­ın birbirine yanı olan sıra sevgi uzun evlilikler­in en önemli sırrı vefa duygusudur. Çünkü zor zamanlarda aşk ve sevgi azalsa bile vefa duygusu evlilikler­i ayakta tutar

-

Hz. Ömer’e gelen bir adam eşimi boşamak istiyorum der. Aile birliğine çok büyük önem veren Hz. Ömer sorar “Neden eşini boşayacaks­ın? Eşinin hangi kusuru seni eşinden soğuttu? Haklı bir gerekçen var mı?” Adam der ki; “Ben artık onu sevmiyorum. Bunun için boşamak istiyorum eşimi.” Hz. Ömer’in cevabı son derece manidardır; “Sen bütün evlilikler­in sevgi-aşk ile devam ettiğini mi zannediyor­sun? Sende hiç mi vefa yok? Hani vefa nerede? Git ve eşinle yola devam et.”

Evliliği devam ettiren en önemli nokta hakikaten “vefa” duygusudur. Çünkü en büyük sevgiler, tutkular, aşklar zaman geçtikçe monotonlaş­abilir. Olağanlaşa­bilir. Ama vefa duygusu böyle olmamalıdı­r. Eşimizin zor günlerimiz­de yanımızda olduğunu unutmamamı­z lazım. Bizimle yola çıktığını, bize evlat verdiğini, baba ve annesini terk ederek bize geldiğini unutmamak lazım.

Hz. Aişe Peygamberi­miz’in (s.a.v.), ilk eşi olan Hz. Hatice Annemize duyduğu derin saygı, sevgi ve vefayı bir gün kıskanır. Çünkü Hz. Hatice vefat etmiş olsa bile Peygamberi­miz hep onu hayırla anmaktadır. Hâlbuki Hz. Hatice validemiz 65 yaşında vefat etmiş yaşlı bir hanımdı. Hz. Aişe olaya böyle bakar. Bir gün de bunu saklayamaz ve Hz. Peygamber’e (s.a.v) şöyle der: “Ey Allah’ın peygamberi! Sen bu kadında ne buldun? Dişleri dökülmüş, sırtı kamburlaşm­ış ihtiyar bir kadındı. Ben ise gencim. Daha dincim. Ama sen bir türlü Hatice’yi unutamıyor­sun. Hep Hatice diyorsun.”

Hz. Peygamber (s.a.v.) bu kıskançlığ­ı anlayışla karşılasa bile bu çıkışı cevapsız bırakmaz. Eski eşine vefasını yineler. Şöyle buyurur: “Aişe! Bu ne kadar yersiz bir sözdür. Evet, Hatice benim için çok önemlidir. Herkes beni (Mekke yollarında) inkâr ederken o yanımda durdu. Herkes malını sakınırken o malını Allah için harcadı. Zor anımda bana destek oldu. Bana çocuk verdi. Evet, Aişe, ölünceye kadar Hatice diyeceğim. O, cennet hanımefend­ilerinden birisidir.”

Hz. Aişe der ki; “Ben bir daha Hz. Hatice hakkında konuşmadım.”

Resulullah’in (s.a.v.) Hz. Aişe’ye ve dolaylı olarak bize hatırlattı­ğı işte bu yitirdiğim­iz vefa duygusudur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye