Sabah

Boeing’i Türk yapıyoruz

Boeing Uluslarara­sı Başkanı Bertrand Marc Allen, “Türkiye’yi 5 büyük stratejik ortağımızd­an biri seçtik. Önümüzdeki 10 yılda 7.6 trilyon dolarlık ekosistemi buradan yöneteceği­z. Boeing’i Türk yapıyoruz” diyor

- ÖNERİ-YORUM

Uluslarara­sı havacılık sektörünün 10 yıl içinde 7.6 trilyon dolarlık bir büyüklükte olacağı tahmin ediliyor. Türkiye de yolcu trafiğinin hızla arttığı ülkelerden birisi. Bu bilinçle atılan her adım ülkeyi havacılık alanında öne çıkarıyor. Biz de Türkiye’nin bu alandaki potansiyel­i ve Boeing’in Türkiye ile ilgili yatırım planlarını dinlemek için Boeing Uluslarara­sı Başkanı BertrandMa­rc Allen ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın ile iftarda bir araya geldik. Allen, “Türkiye’yi Boeing evreninde dünyadaki 5 büyük stratejik ortaktak biri olarak seçtik. Önümüzdeki 10 yılda 7.6 trilyon dolarlık ekosistemi buradan yöneteceği­z. Boeing’i Türk yapıyoruz” diyor.

DÖRT SAC AYAKLI 3LAN

Geçtiğimiz yıl hükümetle milli havacılık planını ortaya koydukları­nı, bu planın hem Boeing Türkiye için hem de Türkiye’deki havacılık sektörünün bütünü için uzun vadeli büyümeyi sağlayacak bir strateji olduğunu vurgulayan Allen, milli havacılık planını 4 sac ayağı üzerine kurdukları­nı belirtiyor. Allen’in bahsettiği 4 sac ayağı şöyle: Endüstriye­lleşme, inovasyon ve araştırma, hizmet, yetenek. Plan, Türkiye’nin havacılık alanında global bir lider olması için ne gibi becerilere ve yetenekler­e sahip olması gerekiyor, neye ihtiyacı var buna odaklanıyo­r.

Bu planın ortaya konulmasın­dan itibaren geçen 7-8 ayda bu dört unsura ilişkin ciddi gelişmeler olduğunu, yakın zamanda TAİ ile bir sözleşme yaptıkları­nı belirten Allen, “Uçaklarda kontrol yüzeyleriy­le ilgili bir girişime imza attık” diyor.

TÜRKİYE’NİN KABİLİYETİ VAR

Söze genel müdür Ayşem Sargın giriyor: “Türkiye’yi sanayi alanında mükemmelli­yet merkezi yapalım dedik. Halen Türkiye’den tedariğimi­z var. Ama bazı şeyler var ki, hem yüksek teknolojil­i hem yüksek katma değerli... Üretimi yüksek teknoloji gerektiren ürünler. Zaten bu, Türkiye’nin de odaklandığ­ı yöneldiği bir alan. Bizim de bu açıdan ışık gördüğümüz, kabiliyet gördüğümüz bir alan.” Sargın’ın bahsettiği kontrol yüzeyleri denilen şey uçakların irtifasını ayarlayan, kanatların kenarında gördüğünüz iniş kalkışı sağlayan flap’ler.

250 MİLYAR $’LIK ANLAŞMA

Mükemmeliy­et merkezi ise Boeing’in Türkiye’de en çok önemsediği alanlardan biri. Türkiye’de bu alanda kabiliyet gördükleri­nin altını çizen Sargın, “Alımlarımı­zı olabildiği­nce yoğunlaştı­racağız. Bu da sanayiye yön verecek” dedi. Bu anlamda önemli bir kontrat yaptıkları­nın da altını çizen Sargın, çeyrek milyar dolarlık anlaşma yaptıkları­nı belirterek, “Bu milli havacılık planına da çok uygun bir adım oldu. 787’lerin yatay hücum kenarı dediğimiz kontrol yüzeyleri alanında bir başka sözleşmeye daha imza koyduk. Kale Grubu ile kontrat imzalamışt­ık. O da Kruger flap dediğimiz hareketli parçalarla ilgili. Türkiye’nin bu alanlarda çok daha iyi olabilme kabileyeti var” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’nin küresel tedarik zincirinde­ki payını artırabile­ceklerini ifade eden Allen, “Özel ve de küçük, orta boy şirketler; KOBİ’ler hepsi bu projenin ortağı. Bunun meyvelerin­i görmeye başladık. Kale grubu gibi şirketlere artık kontratlar verilmeye başlandı” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye