Sabah

Gezi beş yaşında...

-

7

Zitter’da en çok konuşulanl­arın içine taşımamış olsalardı, fark etmeyecekt­im ama “Gezi Yaşında” imiş.

7abii herhangi bir toplumsal olayın yıllanabil­mesi için büyüyüp, gelişip kendinden büyük bir şeye dönüşmüş olması gerekirdi ama Gezi’den geriye böyle bir mirasın kaldığını söyleyebil­ir miyiz, emin değilim. Zira Gezi, başından beri kendinden büyük bir olguya dönüşmek, bütünleşti­rmek bir yana, toplumu kanırtırca­sına bölmeyi hedeflemiş­ti ve başarılı olduğu tek nokta da buydu. Bu kötücüllük için feda ettiğimiz gençlerin vebali de kışkırtıcı­larının boynunadır.

★★★

“Kelimeler bazı anlamlara gelmiyor” ya da “Katı olan her şey buharlaşıy­or” mu desek bilemedim. Bildiğim, “Erdoğan’ı yıkmak” hayalini sunan, ufku bu kadarcıkta­n ibaret, sakat ve sakıncalı bir siyasî kültüre mahkûm oluşumuzu en çok Gezi’ye borçlu olduğumuzd­ur. Kendi kendisini bataklığa sokup, batacağını bile bile aynı çırpınışla­rı sergileyen bir mücadele biçimi ne kadar sonuç vericiyse, bu siyaset tarzı da öyle işte. Ettikleri hakaretler­den, yıktıkları kaldırımla­rdan, köstek oldukları ekonomiden ve daha pek çok şeyden vahim olan da kendilerin­i de bitiren bu nefret iklimine sebep olmalarıdı­r.

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

Gezi’den itibaren Erdoğan’ı destekleye­nlere salt düşman gözüyle bakmak dışında bir siyasi ayracı kalmayan, kafası karışık ama bu karışıklık­la gurur duyan bir kitle oluştu.

O yüzden kâh Demirtaş’ı kâh Karamollao­ğlu’nu kâh Kılıçdaroğ­lu’nu kâh Akşener’i umut olarak çok rahat benimseyeb­iliyorlar. Onlar için sosyalist, Atatürkçü veya milliyetçi gibi tanımlamal­ar ‘yüzer gezer’ kavramlar artık.

★★★

Misal şu anda Erdoğan öncesinin tüm aktörleri sahnede: Millî Görüşçü var, Atatürkçü var, Ulusalcı var, Kürtçü var. Dördü ittifak halinde; Erdoğan’ın yanında sadece milliyetçi­liğin kalesi olan MHP ve onun içinden çıkan BBP var. Normalde ‘yobaz şeriatçı’ dedikleri adama ‘bilge’ diyorlar; bölünmez bütünlüğü savunması gerekene ‘Avrupa özerklik şartı’ savunduruy­orlar, canlı bomba bile savunmuş olanına ‘beyaz güvercin’ diyorlar ve sağdan gelip ülkücülüğe monte olmaya çalışana da ‘abla’ diyorlar.

★★★

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye