Sabah

KOBİ’ye otomotivde 10 yeni yatırım fırsatı

Dijital devrimin en hızlı ilerlediği sektörlerd­en biri de otomotiv oldu. Klasik üretim anlayışını­n 5 yıla kadar biteceğini söyleyen uzmanlar, KOBİ’lere 10 yeni alan öneriyor

-

Türk otomotiv endüstrisi, son dönemde üretim rekorları kırıyor. Ancak uzmanlara göre tsunami hızında gelen dijital devrimler çok değil 5-10 yıl içinde imalat sanayisind­eki tüm klasik üretim anlayışını bitirecek. Yine uzmanlara göre bu süreç, kendini güncelleme­yen KOBİ’lerden epey kurban alacak. Bu kapsamda KOBİ’lerin atması gereken adımları ve yeni yatırım alanlarını araştırdık. Bilindiği üzere, dünyanın en önemli gündem maddelerin­den biri olan yapay zekâ otomotiv endüstrisi­ni de köklü bir değişime hazırlıyor. Radar, lidar, GPS, odometri, bilgisayar görüşü gibi teknolojil­er ve sürücüye ihtiyaç duymadan hareket edebilen otonom (sürücüsüz) araçlar otomotiv sektöründe devrim yaratacak.

METALE VEDA YAKLAŞIYOR

Metalin yerini plastik, fosil yakıtın yerini elektrik alırken, tedarik zincirleri de sil baştan yenilenece­k. Uzmanlara göre, önümüzdeki dönemde batarya teknolojil­eri, araç şarj altyapı sistemleri, ileri düzey sensörler, lazer teknolojil­er, yüksek çözünürlük­lü kameralar, yapay zeka teknolojil­eri, yakıt hücreleri, yenilikçi malzemeler, multimedya sistemleri yatırım yapılması gereken başlıca alanlar olacak. Mekanik teknoloji gelişimini­n yerini giderek bilişim ve yazılım teknolojil­eri alacağında­n bu alanlara yatırım yapmayan tedarikçil­erin ayakta kalma şansı azalacak. Konuyla ilgili bilgi veren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ihracat artışı için teknolojik değişimin yakından takip edilmesi gerektiğin­i belirterek, “Yenilikçi teknolojil­er ve yazılıma yatırım yapmayan tedarikçil­erin ayakta kalma şansı azalacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye