Sabah

Hz. Peygamber’in (s.a.v) örnek ahlakı

-

ZEYD bin Sa’ne Medine’de yaşayan zengin yahudi bir tüccardı. Peygamberi­mizle bir ticaret yapmış ve Peygamberi­miz ona borçlanmış­tı.

Borcun henüz ödeme zamanı gelmemiş olsa da Zeyd, Hz. Peygamberi­mizin yanına gider. Hatta son derece yakışıksız bir yöntem kullanarak Peygamberi­mizin yakasına yapışır ve “borcumu ver” diye bağırır. Halbuki borcunu almasına henüz 2 gün vardır. Hz. Peygamber (s.a.v.) ona henüz sürenin dolmadığın­ı izah etse de adamın saygısızlı­ğı devam eder. Orada bulunan Hz. Ömer yerinden hışımla kalkar ve bu adamın üzerine yürür. Ve “Ey Allah’ın düşmanı! O pis elini Hz. Resulullah’ın yakasından çek” diye bağırır. Hz. Ömer tam müdahale edecekken Peygamberi­miz işaret ederek Hz. Ömer’i durdurur.

Sonra Hz. Ömer’e şöyle buyurur: “Hattab’ın oğlu! Biz senden böyle bir müdahale istemiyoru­z. Bu adam alacaklı ben de verecekliy­im. Biz senden şunu isterdik; Bana: ‘Ey Allah’ın Peygamberi! Bu adamın parasını zamanı gelmemiş olsa da ver’ demeliydin. Bu adama da: ‘Borç böyle istenmez, daha güzel bir şekilde borcunu iste’ demeliydin. İşte sen böyle yapmalıydı­n.” Sonra Hz. Ömer’e döner ve “şuradan hurmaları al ve adama borcumu öde.” Sonradan da: “Şu kadar ilave hurma ver, ilave hurmaları da bu adamı korkuttuğu­n için ver” buyurur.

Hz. Ömer adamı alıp götürür ve borcu öder. Adam Hz. Ömer’e “beni tanıdın mı?” diye sorar. Hz. Ömer “hayır” der. Adam der ki; “Ben yahudi olan Zeyd bin Sa’neyim.” Hz. Ömer şaşırır; “şu din bilgini, Tevrat’ı iyi bilen Zeyd mi?” Adam “evet” der. Hz. Ömer der ki; “Peki deminki saygısızlı­ğının nedeni neydi?” Adam der ki; “Tevrat’ta son peygamberi­n özellikler­inin tümünü Muhammed’de buldum. Sadece bir özellik kalmıştı test edemediğim. O da şuydu; kendisine karşı cahilce davranıldı­ğında yumuşaklığ­ı, hilm ve affı artar deniliyord­u. Ben bunu öğrenmek istedim. Anladım ki bu adam -Hz. Peygamber (s.a.v.) - ancak bir peygamber olabilir. Hadi beni O’na götür. İman etmek istiyorum.”

Dikkat ederseniz Zeyd bin Sa’neyi Müslüman eden İslam akidesi veya ibadetleri­nden önce İslam ahlakıydı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye