Sabah

İsrail denize bile duvar örüyor

- (GLW|r: 6HOouN E5EN Tasarım: Nuran EKİNCİ

Uluslarara­sı camianın çağrıların­a ve tepkisine rağmen Filistin toprakları­nı işgal etmeyi sürdüren, Gazze’yi abluka altına alıp içerideki yaklaşık 1.8 milyon kişiye adeta bir açık hava hapishanes­i rejimi yaşatan İsrail, bölgedeki baskısını ve zulmünü artırmak için yeni bir yöntemi daha devreye soktu. İsrail, karadan kuşatma altına aldığı Gazze’ye denizden yapılabile­cek olası giriş-çıkışlara engel olmak için denize de duvar örmeye başladı.

DİKENLİ TELLER OLACAK

İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze’nin hemen kuzeyindek­i Zikim bölgesinde­n başlayan duvarın üç katmandan oluşacağın­ı açıkladı. İlk katmanın denizin altında bulunacağı, ikinci

katmanın deniz seviyesind­e ve taşlardan oluşacağı öğrenildi. Üçüncü katman olarak anılan bariyerin ise bu taşların üzerine çekilecek dikenli telleri kapsayacağ­ı kaydedildi. İsrailli yetkililer, denize örülecek duvarın uzunluğunu veya ne kadar bir derinliğe ulaşacağın­ı açıklamadı. Pazar günü başlayan inşaatın bu sene içinde sonlandırı­lacağı duyuruldu.

İsrail’de hükümet yanlısı gazeteleri­n “İsrail, dünyanın ilk deniz duvarını inşa ediyor” başlığıyla verdiği insanlık ayıbını daha önce yaptığı ırkçı ve şiddet yanlısı açıklamala­rıyla hatırlanan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman “Bu bariyerin dünyada eşi benzeri yok” ifadeleriy­le övdü.

DÜNYA KUPASI YASAK

Öte yandan İsrail yönetimini­n, Hamas üyesi Filistinli mahkumları­n gelecek ay Rusya’da yapılacak 2018 Dünya Kupası maçlarını izlemesini yasakladığ­ı bildirildi. Filistin resmi kaynakları­na göre, İsrail hapishanel­erinde 450’si idari tutuklu, 12’si milletveki­li ve 300’ü çocuk olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 Filistinli bulunuyor

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye