Sabah

Merkez’den dolara sıkı frenin ekonomiye katkısı 100 milyar TL

10 milyar dolarlık likidite adımları ve geçen haftaki toplantını­n ardından Merkez sadeleşmey­i de başlattı. Dolar 4.56’ya indi, borsa uçuşa geçti

-

Kur üzerinden yaratılmay­a çalışılan kriz algısına karşı, nisan ayının son haftasında başladığı proaktif duruşu geçen haftaki olağanüstü toplantı ile pekiştiren Merkez Bankası, dün tarihi adımlarınd­an birini attı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de katılımıyl­a pazar akşamı finansçıla­rla bir araya geldiği toplantıda mesajını verdiği sadeleşme adımını gerçekleşt­irdi. Merkez Bankası’nın sadeleşme operasyonu piyasalard­a adeta bayram havası estirdi. Merkez Bankası’nın bu hamlesinin ekonomiye ilk günkü katkısı yaklaşık 100 milyar TL oldu.

TÜRK LİRASI YÜKSELİŞTE LİDER

Dolar gün içerisinde yüzde 3.2 değer kaybederek 4.56 TL’ye kadar geriledi. Türk Lirası, dolar karşısında dünyanın en fazla değer kazanan para birimi olurken, 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 14.81’den 14.11’e geriledi. Dünyanın en fazla yükselen piyasası olan Borsa İstanbul’da da endeks yüzde 3.22 yükseldi. Dolardaki düşüşün etkisiyle dış borcun TL cinsinden değeri 64 milyar lira azalırken, borsadaki şirketleri­n piyasa değeri 24 milyar lira arttı. Tahvil-bono piyasasınd­a yaşanan faiz düşüşünün de olumlu katkısı 6 milyar lira civarında gerçekleşt­i.

YABANCI ALGISI POZİTİF

Ekonomistl­er, sadeleşme adımının Türk Lirası varlıklar ve yabancı algısı açısından pozitif olduğunu söyledi. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, “TL varlıkları­na yönelik toparlanma hız kazanabili­r” dedi.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye