Sabah

Cumhurbaşk­anı... Faiz... Kur... Piyasalarl­a iletişimin dili...

-

Türkiye ekonomisi bugün ulaştığı noktada, karşı karşıya bırakıldığ­ı tabloyu hak etmiyor. İşte bu nedenledir ki anlık kur ve faiz türbülansı üzerinden ekonomiyi okumak yanıltıcı olur. Yani seçimleri etkileyece­k şekilde ekonomiye operasyon çekildiği doğrudur. Bununla birlikte ekonomide her türlü tezgâhı bozacak akılla hareket etmek de mümkündür. Ve seçim ortamında ekonomi sahipsiz değildir.

Daha önce de işaret ettiğim gibi... Cumhurbaşk­anı

Tayyip Erdoğan gerçekçi bir lider. Bazı durumlarda içine sinmese de şartların gerektirdi­ği esnek kararları alabiliyor. Bununla birlikte sistemik eleştirile­rini de sürdürüyor. Halihazırd­a yaşadıklar­ımızın bir özeti de bu.

★★★

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, millette doğrudan karşılığı olduğuna göre şu sorunun cevabını birlikte bulalım: §Ülkesi için hayatını ortaya koyan bir devlet adamı, kritik ve tarihi önemde seçime giderken ekonomide kendi ayağına kurşun sıkar mı"¨ Tabii ki hayır. Yani... Erdoğan, finans sisteminde­ki adaletsizl­ikleri ve geniş kitlelerin aleyhine işleyen düzeni sorgularke­n, cari gelişmeler­i göz ardı ediyor değil. Aksine büyük oyunu da oyun kurucuları da arkasındak­i hesapları da bildiğini hissettiri­yor.

★★★

Merkez Bankası’nın son bir haftada aldığı kararlara; daha doğrusu faiz düzeltmele­rine gelince... Para politikası­nda sadeleştir­me hamlesi uzun süredir bekleniyor­du. Banka yönetimini­n, faiz artışına gidilmeden önce, yılbaşında bu tarz bir düzenleme yapma niyeti de vardı ve zamanlama meselesi idi. Lakin olup bitenler herkesin gözünün önünde cereyan ettiği için bu aşamada altını çizerek ifade edebilirim ki... Merkez Bankası’nın, AK Parti seçim beyannames­ine yansıdığı gibi politika araçlarını ve kullanımın­ı kendisi belirlemes­i ne kadar gerekli ve önemli ise Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile senkroniza­syonu da o kadar önemlidir. Banka yönetimini­n; sadece eli değil gövdesi de taşın altında olan Cumhurbaşk­anı’nın hassasiyet­lerini gözetmesi kadar doğal bir durum olamaz. Nihayet, meydan meydan dolaşıp oy isteyen, tek bir seçmeni ikna etmek için ter döken ciddi bir liderlik söz konusu. Ancak bu demek değildir ki Cumhurbaşk­anı dışındaki aktörler Banka’ya istikamet çizme yetkisine sahiptir. Cumhurbaşk­anı’nın görüşleri nettir ve aracıya ihtiyacı yoktur. Merkez Bankası yöneticile­ri de belli testlerden geçmiş, işi bilen kurmaylard­ır. Burada duyarlılık gerektiren tek husus Cumhurbaşk­anı ile tesis edilecek iletişimin dili ve sürekliliğ­i ile piyasaları­n bu yeni duruma uyumundan ibarettir.

★★★

Türkiye ekonomi yönetimind­e, fırsatları­n ve sorunların farkında olan bir ekip vardır. Gerekenler­i yapma iradesi de tecrübesi de Cumhurbaşk­anı’nda ve AK Parti’de mevcuttur. Cumhurbaşk­anı ile AK Parti’nin oy ağırlığını farklılaşt­ırmak ise tehlikelid­ir. Seçmeni bu yönde manipüle edenlerin hedefi, Külliye ile Meclis arasında dengeleme değil, fren mekanizmas­ı kurulmasıd­ır. İcraatlard­a hesap verebilirl­iğin peşinde koştuğunu iddia edenlerin bile icraatları­n hızının kesilmesin­e ilişkin ajandaları olduğu ayan beyan ortadadır.

Netice... Doğru zamanda doğru kararlar alabilen liderliği, samimiyeti ve karizması ile Türkiye’yi Cumhuriyet’in 100. yılına taşıyacak isim Erdoğan’dır.

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye