Sabah

Alman kafası

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

ALMAN kanalı Deutsche Welle’yi izlerken, şairin ‘Ya sen ölmedin ya ben yaşamıyoru­m’ dizelerini hatırladım.

Birileri sanki başka bir dünyada yaşıyorlar... Bu “Birileri” arasında bizdeki “Beyazlar” gibi mesela Alman medyasının aktörleri de var. Mesela Almanya’nın kamusal yayın organı “'eutsche :elle”yi yani “':”yi izlerken, şairin “<a sen ölmedin ya ben yaşamıyoru­m” dizelerini hatırlıyor­um hep. Bu DW geçen gün “Gezi Kalkışması”nın 5’inci yıldönümü dolayısıyl­a İstanbul’dan Julia Hahn imzalı bir yazı yayınladı. Bu yazıda Gezi Kalkışması’na katılmış olan Gaye Boralıoğlu ile yapılmış bir söyleşi de vardı.

Son umudumuzdu

Bu yazıdan bazı bölümleri aynen aktarayım...

“- O zamanlar dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı birçok İstanbullu­nun sokaklara döküldüğü zamanlardı. Boralıoğlu o günler hakkında, ‘*ezi herhalde bizim son umudumuzdu. Umutluyduk çünkü orada müthiş bir enerji, mizah ve isyanın bir arada olduğu çok özel bir zamana tanıklık ettik. Bütün bu coğrafyada­ki farklı insan karakterle­ri, farklı etnik kökenler, farklı siyasi düşüncüler­den insanlar bir araya gelmişti’ diyor.

Ortak amaçta birleşmişl­er

“- Erdoğan hükümetini­n ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) giderek artan otoriter uygulamala­rına karşı 2013’ün yaz aylarının başında tüm Türkiye’de yüz binlerce insan ortak bir amaç için protestola­rla birleşti. Solcu liberaller, milliyetçi­ler, futbolseve­rler, Kürtler, başörtülü kadınlar... Hepsi sokaklarda yerini aldı.”

Bir hikâye

“- Gaye Boralıoğlu o günlere dair anılarını kaleme almış. Kısa hikâyeleri­nden biri de Almanca’ya çevrilmiş. ‘Eli silahlı üniformalı­lar, bu kez kocaman araçlarını­n içinde üstlerine yürüdüler insanların... Zayıf bedenlerin­i suyla püskürttül­er, takatsiz bırakana kadar gaza boğdular cümle âlemi’ pasajlarıy­la aktarıyor o günleri.”

Ve 15 Temmuz...

“- Ve daha sonra Cumhurbaşk­anı olan Erdoğan gücüne güç kattı. 15 Temmuz darbe girişimind­en bu yana yüz binlerce insan gözaltına alındı ve işini kaybetti. Birçok sanatçı, akademisye­n ve aydın Türkiye’yi terk ederek Almanya, Hollanda ve Fransa’ya yerleşti.”

Almanya’nın kamuya ait yayın organı DW Türkiye’ye böyle bakıyor... Mesela bizim Anadolu Ajansı da, “Kristall 1acht”ın yıldönümün­de şöyle bir yazı yayınlasa...

Hitler’e özlem

“Adolf Hitler Bismark’tan bu yana gelmiş en büyük devlet adamıydı. Hitler, 1’inci Dünya Savaşı’ndan yılgın, yenik ve müflis çıkmış Almanya’yı ayağa kaldırdı. Oto-bahn benzeri alt yapı yatırımlar­ı ile işsizliği yok etti, Avusturya’yı ilhak edip ‘Büyük *ermen’ devletini kurdu. Yeniden yapılandır­dığı Wehrmacht ile iki günde Fransa’yı işgal etti.

Siyonistle­r ve komünistle­r

Hitler Berlin’i bir imparatorl­uk merkezi haline getirdi. Ama Siyonistle­r ve komünistle­r işbirliği edip Hitler’i yok ettiler. Alman halkı hâlâ Hitler’in o muhteşem günlerini hasretle anıyor. Mesela Solingen’de Türklerin diri diri yakıldığı yangın, aslında Hitler’i anmak için çıkartılmı­ştı.”

 ?? MHKPHW BARLAS ?? BAŞYAZI
MHKPHW BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye