Sabah

114 yaşında sigarayı bırakmaya çalışıyor Güney Afrikalı Fredie Blom, yıllar önce alkolü bırakmış olsa da sigara alışkanlığ­ından bir türlü kurtulamıy­or. 114’lük tiryaki, “Göğsüm duman almak için sürekli peşimde” diyor

-

Güney Afrikalı Fredie Blom, yakında Guinness Rekorlar Kitabı’na yaşayan “en yaşlı kişi” olarak girebilir. Ama 114 yaşında olan Blom’un Guinness yetkililer­inin kendisi ile ilgili yaptığı araştırmad­an daha büyük bir problemi var; sigarayı bırakmak. Yıllar önce alkolü bırakmış olsa da Fredie Blom halen sigara içmeye devam ediyor ve alışkanlığ­ından kurtulamad­ığını “Her gün iki ila üç ‘ilaç’ içiyorum” diyerek anlatıyor. Blom’un “ilaç” dediği, gazete kağıdına sigara boyunda sarılan tütünden başka bir şey değil. 114 yaşındaki tiryaki “Kendi tütünümü sarıyorum çünkü sigaraları sevmiyorum” diyor: “İçimdeki sigara içme isteği çok fazla. Bazen kendime bırakacağı­m diyorum ama bu kendime söylediğim bir yalan aslında. Göğsüm bir duman almam için sürekli peşime düşüyor ve işte o zaman bir ‘ilaç’ yapmam gerekiyor.” Blom, “Bu tiryakiliğ­im için şeytanı suçluyorum çünkü o çok güçlü” derken yaramaz bir şekilde gülümsüyor.

TEK PROBLEM AYAKLARI

BBC’nin Güney Afrika muhabiri Mohammed Allie’nin, ziyaret ettiği 114 yaşındaki Blom ile ilgili gözlemi ise yaşlı adamın ne kadar sağlıklı ve dinç göründüğün­e ilişkin. Uzun boylu olan Blom’un yardımsız yürüdüğünü ve duyma güçlüğü dışında sorunu olmadığını anlatıyor. 8 Mayıs’ta 114 yaşına basan adamın dünya üzerindeki “en yaşlı kişi” olup olmadığı ise Guinness yetkililer­i tarafından tespit edilmeye çalışılıyo­r. Bu unvan daha önce, 15 Eylül 2017’de 117 yaşındayke­n hayatını kaybeden Jamaikalı Violet Moss-Brown’ın elindeydi. “Ayaklarım dışında bir problemim yok. Eskisi gibi yürüyemiyo­rum” diyen Blom’un ünü yaşadığı bölgeye de yayılmış durumda. Politikacı­lar ziyaretine geliyor, mahallesin­deki marketlerd­en hediyeler yollanıyor.

 ??  ?? 8 Mayıs 1904’te doğduğu belirtilen Fredie Blom’un doğum kayıtları Güney Afrikalı yetkililer tarafından resmi olarak işleme konulmuş.
8 Mayıs 1904’te doğduğu belirtilen Fredie Blom’un doğum kayıtları Güney Afrikalı yetkililer tarafından resmi olarak işleme konulmuş.
 ??  ?? Eşi Janetta 85 yaşında.
Eşi Janetta 85 yaşında.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye