Sabah

Ekonomide TL DEVRİ

Merkez Bankası’nın, kur saldırısın­a karşı verdiği mücadeleye reel sektörden de destek geldi. Tekstilcil­er TL’ye dönerken, turizmcile­r ve AVM’ler kuru sabitledi

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Seçim açıklaması­nın ardından piyasada başlatılan algı operasyonl­arı ve uluslarara­sı arenada Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırılar­la rekor kıran kura karşı başlatılan mücadeleye Türk iş dünyasında­n da destek geliyor.

Dolarla ticaret yapmak zorunda kalan pek çok sektör ya kuru sabitledi ya da TL’ye döndü. Tekstilde firmalar belirledik­leri kur üzerinden kendi aralarında TL ile ticarete başladı.

Turizmcile­r ise kur sabitleme yolunu tercih etti. AVM’lerde de bazı yatırımcıl­ar indirim, bazıları da TL ile kiraya geçti. Ağırlıkla yabancı uyruklu kişilerin yer aldığı evde bakım hizmeti sektöründe de ücretler TL’ye döndü.

DOLARA ŞAPKA KOYUYORUZ

Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği Başkanı Hadi Karasu, Türkiye’nin kurun volatil olduğu bir süreçten geçtiğini bu dönemde özellikle iç piyasada TL’ye dönerek önlem aldıkların­ı söyledi.

Karasu, “Fason imalatçı kuru fırsat bilip rakamları ikiye katladı. Ama böyle devam ederlerse işler normale döndüğünde yapacak iş bulamayaca­klarını söylüyoruz. Bankalarla forward kuru alarak devam ediyoruz” dedi. Hammaddede yerli alım yaptıkları firmalarda TL anlaşmalar­ı yaptıkları­nı dile getiren Karasu, “TL’ye dönüp dolara şapka koyuyoruz. Alt baremi 4.2, üst baremi 4.5 lira olarak sabitliyor­uz. Ama şartlara göre rakamlarda aşağı ya da yukarı yönlü revizeler oluyor” ifadelerin­i kullandı.

AVM’LER KURU SABİTLEDİ

Karasu, bu dönemde dövizi sıkıştırac­ak bir mekanizmay­a acil olarak ihtiyaç olduğunu söyledi. Hazır giyim markaların­ı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise, AVM’lerin 3’te ikisinin kuru sabitlediğ­ini, kirada en az yüzde 30 oranında indirime gittiğini ya da sözleşmeyi 1 yıl boyunca ciro kirasına döndürdüğü­nü söyledi.

Öncel’in verdiği bilgiye göre, AVM’ler ziyaretçi sayısı ve sıklığı, lokasyonu ve marka karmasına göre fiyatları dolarda 3.20-4.30 TL, euroda ise 3.80-5.20 aralığına sabitledi. Öncel, bazı AVM’lerin içerisinde markanın bulunduğu yere göre bile kur sabitleme rakamların­ın değiştiğin­i kaydetti. İndirime ya da sabitlemey­e yanaşmayan AVM’lerin ise cezalarla markaları zorla tuttukları­nı dile getiren Öncel, “Bu mağazalar kapanırsa daha büyük sıkıntı. 3 ay önceden haber vermek şartıyla markalara çıkabilme izni vermeliler” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Pınar ÇELİK NACAR EKONOMİ
Pınar ÇELİK NACAR EKONOMİ
 ??  ?? Betül ALAKENT EKONOMİ
Betül ALAKENT EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye