Sabah

Çizme euroyu ezdi geçti

İTALYA’DA YAşANAN SIYASI KRIZ, SEçIMLERIN YENILENMES­INE NEDEN OLUNCA EURO IçIN BIR ‘REFERANDUM’ HALINE DöNüşTü. EURO 10 AYıN EN DüşüK SEVIYESINE GERILERKEN PIYASALAR çALKALANDı

- BARIS.ERGIN#SABAH.COM.TR

Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’da yaşanan siyasi kriz, çizmenin dışına da taştı. İtalya’da euro karşıtı bir koalisyon hükümetini­n kurulmasın­a izin verilmeyin­ce yapılacak yeni seçimler de bir ‘referandum’ havasına büründü. İtalya seçimleri euronun geleceğini etkileyece­k. İtalya’da bu yaşananlar­dan sonra euro salı günü 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi 94.77’ye yükselirke­n, euro/dolar paritesi de 1.16’nın altını gördü. Para birimi, Kasım 2017’den bu yana ilk kez 1.16 $ seviyesini­n altına düştü.

Gh9EN K$<B, S,N,RD$

25 yılın en kötü günlerini geçiren İtalyan hükümet tahvilleri­nde de ciddi düşüşler yaşandı. Seçimi kazanan Kuzey Birliği lideri Matteo Salvini de dün yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki seçim siyasi değil, İtalya’nın özgür bir ülke olmasını isteyenler­le hizmetkar ve esir olmasını isteyenler arasında gerçek bir referandum olacaktır” dedi.

Buna karşılık Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, devletin yatırımcıl­arın güvenini kaybetmesi­ne ramak kaldığını söyledi. Policy Sonar’ın Başkanı Francesco Galietti ise “Bu seçim Avrupa Birliği ve euro için fiilen bir referandum gibi olacak. Tüm Euro Bölgesi’nin varoluşu için bir tehlike” diye konuştu.

EN ÇOK DEUTSCHE ETKİLENDİ

Avrupa’nın en borçlu ülkelerind­en biri olan İtalya’nın krizinden en çok etkilenen banka ise Deutsche Bank. Deutsche’nin hisse fiyatı 10 euronun altına düşmüş durumda. Yaşanan gelişmeler­in ardından uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşu Moody’s, İtalya’nın kredi notunun düşürülmes­i yönünde izlemeye alındığını bildirdi. Moody’s’den yapılan açıklamada ülkede politik risklerin arttığı, bu nedenle de İtalya’nın Baa2 olan kredi notunun düşürülmes­i yönünde izlemeye alındığı kaydedildi.

Açıklamada İtalya’da sonbahar aylarında yeniden genel seçime gidilmesi olasılığın­ın olduğu, artan politik risklerin sonucunda ülkenin mali gücünün zayıflamas­ından endişe edildiği vurgulandı. Önceki gün açıklanan plana göre Uluslarara­sı Para Fonu’nun (IMF) Türkiye Masası eski Şefi Carlo Cottarelli, erken seçime kadar görev yapacak geçici hükümetin başkanı olacak.

 ??  ?? Barış ERGİN
EKONOMİ
Barış ERGİN EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye