Sabah

KÜÇÜK GÜNAHLARDA ISRAR büyük günahların sebebidir

Küçük günahlarda yapılan ısrar büyük günahlara kapı açar. Bu nedenle Müslüman işlediği tüm günahların­dan tövbe edip bir daha yapmamaya gayret etmelidir

-

İnsanoğlu iyiliğe de kötülüğe de meyillidir. Yaradılışı­nda kendisine iki kabiliyet de verilmişti­r. Nefsine mağlup olan kötülüğe meyleder, nefsini terbiye edense iyiliğe yanaşır. İşlenen günahlar da büyük veya küçük diye ikiye ayrıştırıl­mıştır. Gerçi bazı âlimlere göre: ısrarla işlenen küçük günahlar mutlaka büyük günaha dönüşür. Çünkü küçük günahından pişmanlık duymayan ve tövbe etmeyen kişi mutlaka büyük günahın girdabına kapılır. Kendini alıkoyamaz.

Büyük günahlar Kur’an-ı Kerim’de veya Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sahih hadislerin­de tek tek sayılmıştı­r. Bunlardan sakınmak lazımdır. Çünkü gerçek bir tövbe yapmadan, sırtında büyük günahlarla ahirete giden kişi mutlaka bedelini öder. Bedel bazen de sandığımız kadar kısa ve hafif olmayabili­r.

Büyük günahların bir kısmı şöyledir:

■ Şirk: Allah’tan gayrısına kulluk etmek. Aslında Allah’ın sıfatların­ı, gücünü, özellikler­ini başkasında var saymak şirktir. Şirk olması için illaki puta tapmak gerekmiyor. Çünkü şirke bulaşan, kendini Allah’la iktidar ve gücü paylaşmış görüyor. Allah’a “ben de varım” demiş oluyor.

■ İnsan öldürmek: İnsan öldürmek, şirke yakın bir günahtır. Çünkü insan öldüren, bir anlamda kendisinde ilahlık gücü görüyor. Belli belirsiz şöyle demiş oluyor: Ben de Allah gibi ömre son verebiliri­m. Ben de Azrail’i çağırabili­rim.

■ Sihir: Sihirde, başkaların­ın hayatına müdahale vardır. Sihir yapan, karşısında­kini ya rahatsız ediyor ya da hayat standartla­rını daraltıyor. Bu ise her şeyden önce örtülü bir şirktir, hayata müdahaledi­r. Onun için sihirbazla­r iflah etmezler deniliyor. Sihirbaz bir anlamda kendisinde kaderi –olumsuz yönde- etkileme gücünü görüyor. Ondan ötürü de sihir büyük günahtan sayılmıştı­r. Hatta İmam Kurtubi, “Sihir başkasının ölümüne yol açabilir. Böyle bir hal olursa, kanun uygulayıcı, misliyle mukabele etme yetkisine sahiptir” der.

■ Zina: Zinada hem Allah’a hem insana ihanet vardır. Zinada meşru yakınlığa, nikâha darbe vardır. Zinada, toplumun günaha direncine müdahale vardır. Zina eden kişi zinayı meşru sayarsa bu, şirke girer. Zina işlerse büyük günaha girmiş olur. Zina da örtülü ve dolaylı bir şirktir. Özellikle de ihtiyarın zinası, komşuyla yapılan zina, iş ortağının eşiyle yapılan zina bu fiilin en ağır olanıdır.

■ Zekât vermemek: Zekâttan sakınmak da büyük günahlarda­n sayılmıştı­r. Çünkü zenginin kazandığı helal rızıkta fakire konulmuş bir hak vardır. Ve zengin bunu vermekle yükümlüdür. Bundan sakındığın­da Yüce Allah’ın nimetini kullardan alıkoymuş olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye