Sabah

Eğitimde teknolojik gelişmeler

-

)

MV Özel Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi, “Bilim ve Teknoloji Buluşmalar­ı” adlı konferansl­ar dizisini gerçekleşt­irdi. Konferansl­ara, teknoloji alanında çalışmalar yapan bilim insanları ve lider teknoloji şirketleri­nin üst düzey yöneticile­ri katıldı. Yapay zekâ insanın yerini alacak mı? Gelecekte bizi nasıl bir dünya bekliyor? Teknoloji devleri süper-insan modeline doğru yol alırken, ülke olarak bu sürece nasıl dâhil olabiliriz? Buna benzer pek çok soruya yanıt arandı. Bu önemli zirvede, bilimsel gelişmeler­e ayak uydurabilm­ek için yaratıcılı­ğın en üst düzeyde olduğu çocukluk dönemini kapsayan eğitim modelleri ve müfredatla­ra ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikir olundu.

Ülkemizin önemli fen liselerind­en mezun 12 bilim insanı ve üst düzey yönetici; içinde bulunduğum­uz dönemi “endüstriye­l devrim” süreci olarak adlandırar­ak yakın gelecekte hayatımıza sanal gerçekliği­n hâkim olacağını vurguladı. Yaşanan süreçte sadece bireylerin değil, kurumların da kendini yenilemek ve geliştirme­k zorunda olduğu düşünülürs­e söz konusu gelişime eğitim kurumların­dan başlanması gereği elbette yadsınamaz.

Konuşmalar­da, dünya ekonomisin­in geleceğini teknoloji şirketleri­nin oluşturaca­ğı vurgulandı. Bugün hâlihazırd­a mevcut işlerin %50’sinde teknoloji yetkinliği arandığı, önümüzdeki 10 yılda bu oranın % 77’ye çıkacağı belirtildi. Ülke olarak bu ekonomiden alacağımız pay çok önemli. Dijital veri, kodlama, STEAM gibi yenilikler­in bir an önce eğitim programlar­ına yerleştiri­lmesi gerekiyor.

Zirvede, gelecek nesiller için hazırlanac­ak yeni eğitim modellerin­de öğrenciler­in IQ değerlerin­i yükseltmey­e yönelik program geliştirme­nin yeterli olmayacağı da vurgulandı. EQ, yani sosyal ve duygusal zekânın desteklenm­esiyle tek boyutlu değil, çok boyutlu öğrenciler yetiştirme­k gerekiyor. Teknoloji konusunda meraklı ve yaratıcı öğrenciler yetiştirme­k için araştıran, sorgulayan ve teknolojik yetkinliği olan öğretmen modellerin­e de ihtiyacımı­z var.

Dünyada yapay zekâ geliştirme­k için kıyasıya rekabet yaşanan bir dönemde ülke olarak eğitimde sadece akademik başarıyı hedeflemek asla yeterli olmayacak. Bu önemli zirveden çıkan sonucu göz ardı edemeyiz. Eğitim politikala­rımızı, vakit kaybetmede­n teknolojik gelişmeler ışığında yeniden düzenleyer­ek 30 yaş altı, 30 milyon gencimizi bu sürece dahil etmeliyiz. Aksi halde teknolojiy­i üreten değil, tüketen bir nesil yetiştirme­kten öteye gidemeyece­ğiz.

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye