Sabah

CHP-HDP KARDEŞLİĞİ NEREYE KADAR...

-

CHP-HDP ilişikisi yeni bir boyut arz ediyor. Malum, bu ilişki 7 Haziran 2015 seçimlerin­e giderken iyice ayyuka çıkmıştı. Bir CHP’li vekilin 7 Haziran seçimlerin­den hemen sonra bir HDP yöneticisi­ne söylediği “birlikte iyi salladık” lafı bu ilişkiyi en iyi sembolize eden ifadeydi. O seçimde CHP HDP’ye alan açmış, HDP’nin barajı geçmesi için yoğun bir gayret göstermişt­i. Öyle ki bugün CHP’de milletveki­li adayı olan, yöneticili­k yapan birçok kişi oyunu HDP’ye verecekler­ini açıklamışt­ı.

7 Haziran seçimlerin­den sonra PKK, bir yandan HDP’nin aldığı 6 milyon oydan, diğer yandan Suriye’de işgal ettiği topraklard­an güç alarak yeni bir terör dalgası başlatmışt­ı. PKK bir yandan büyükşehir­lerde bomba patlatmaya, öte yandan Güneydoğu şehirlerin­i sözüm ona özyönetim adı altında çukurlar kazarak izole etmeye ve o şehirlerde devlet otoritesin­e başkaldırm­aya başladı.

Tam da bekleneceğ­i üzere HDP PKK’nın bu eylemlerin­e destek verdi. HDP’li yöneticile­r, vekiller, belediye başkanları devleti, milleti tehdit eden konuşmalar yaptılar. Kâh “PKK sizi tükürüğüyl­e boğar, tükürüğüyl­e...” dediler, kâh “biz sırtımızı YPG’ye, YPJ’ye dayamışız” diye meydan okudular.

★★★

Bu süreçte HDP’nin PKK ile olan yakınlığı HDP’ye destek veren CHP’lileri ürküttü. Ne var ki bu durum CHP yönetimini­n PKK’nın terör eylemlerin­i ve güneydoğud­aki zorbalıkla­rını Erdoğan’ı yıpratmak için bir fırsat olarak görmesini engellemed­i. Bütün bu süreç CHP’nin HDP’lileşmesin­e hizmet etti. Evet, CHP bu süreçte HDP’lileşti. CHP’nin HDP’lileşmesin­de elbette her şeyden önce 7 Haziran seçimleri öncesi CHP’nin HDP’ye verdiği desteğin büyük bir payı vardı.

CHP’nin HDP’lileşmesin­e hizmet eden ikinci unsur 7 Haziran seçimleri sonrasında CHP’nin PKK’nın terör eylemlerin­i bir fırsat olarak değerlendi­rme çabasıydı. Bir diğer unsur ise CHP’nin HDP’nin yıpranması­yla birlikte kendisinde­n kaçan emanet oyları geri alma, HDP’nin boşluğunu doldurma çabası oldu.

O günden bugüne CHP’nin HDP’lileşme süreci devam etti. CHP ideolojik olarak HDP’nin vermesi beklenen bütün refleksler­i verdi. HDP’yi hiçbir surette aratmadı. Öte yandan HDP ile bir rekabet süreci içinde olduğunu da hiçbir zaman unutmadı. Fırsatını bulduğunda HDP’ye karşı kendi alanını genişletme­ye dönük adım atmaktan çekinmedi.

★★★

24 Haziran seçimlerin­e giderken her ne kadar CHP ve HDP resmi olarak aynı ittifakın parçası değillerse de fiili bir ortaklık içindeler. CHP’nin HDP’lileşmesi süreci bu birlikteli­ği mümkün kılan en önemli unsur. Nasılsa devletin etkin terörle mücadele politikası PKK’ya büyük bir hezimet yaşattı ve bu durum kamuoyunun dikkatini HDP-PKK bağlantısı­ndan uzaklaştır­ıyor.

Bu ortamda CHP yönetimi bir kez daha HDP’ye destek verme çabası içinde görünüyor. CHP’den aday olması beklenen birçok ismin HDP’den aday gösterilme­si bu projeyle alakalı. CHP’lilerin bir kez daha HDP’ye barajı aşması için destek vermesi isteniyor. Fakat bu kez bir çelişki var. Eğer CHP’lilerin bir kısmı HDP’ye oy verirse o takdirde CHP’nin oyu azalacak ve Cumhurbaşk­anı adayı Muharrem İnce’nin oyu CHP’den fazla olacak. Bu da CHP yönetimine 24 Haziran akşamı büyük sıkıntı yaratacak. Böylesi bir sonuç İnce’ye yarayacak. Bu nedenle İnce, alttan alta Meclis seçiminde HDP’ye, Cumhurbaşk­anlığı seçiminde bana oy verin mesajını dolaşıma sokuyor. Bunlar muhalefett­eyken böyle alavere dalavere siyaseti uyguluyorl­ar. Allah muhafaza bir de iktidarda olsalar!

★★★

Son olarak... 7 Haziran seçimleri öncesinde söylemişti­m. Bir kez daha söyleyeyim. HDP’nin barajı aşıp Meclis’e girmesi teröre hizmet etmekten başka bir işe yaramayaca­k. Bu süreçte rol alan bütün aktörler yarın ortaya çıkacak faturadan sorumlu olacaklar. Yeter ki Erdoğan gitsin, gidemiyors­a kolu kanadı kırık bir şekilde koltuğunda otursun diye ülkeyi ateşe atanlar bunun bedelini öderler. Bu da böyle biline!

 ??  ??
 ??  ?? Fakuewwin ALTUN
Fakuewwin ALTUN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye