Sabah

LGS TÜYOLARI: EN ÇOK ‘KESİNLİKLE’ YANILTIYOR

İlk kez uygulanaca­k LGS’de Türkçe’nin yanı sıra sayısal derslerden de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Hatalı okuma nedeniyle “kesinlikle” ya da “sadece” gibi ifadeler gözden kaçtığı için en çok bu sorularda hata yapılıyor

-

İLK kez uygulanaca­k Liselere Giriş Sınavı’nda uzun paragraflı soruların çıkması bekleniyor. En çok hata ‘kesinlikle’ ifadesinde yapılıyor.

Bu yıl ilk kez uygulanaca­k olan, 1 milyona yakın öğrencinin ter dökeceği Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) geri sayım başladı. 2 Haziran Cumartesi günü iki oturum halinde yapılacak sınavın sonuçları Türkiye genelindek­i toplam bin 367 liseye girişte kullanılac­ak. 126 bin 510 öğrenci LGS’yle liselere yerleştiri­lecek. Sınav Sözel ve Sayısal olmak üzere 2 bölüm halinde uygulanaca­k. Öğrenciler­e toplam 90 soru yöneltilec­ek. Sözel Bölüm’de Türkçe, inkılap tarihi, din kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal Bölüm’de ise matematik ve fen bilimlerin­i içeren 40 soru bulunacak. Sözel Bölüm için toplam süre 75, Sayısal Bölüm için 60 dakika süre tanınacak. Öğrenciler­in zamanı iyi kullanabil­mesi için her bir soru başına 1.5 dakika ayırmaları gerekiyor.

PARAGRAFLI SORULAR

Sorular TEOG’dan farklı olarak bilginin yanı sıra öğrencinin yorum ve analiz gücünü de sınayan sorulardan çıkacak. Okuduğunu anlama soruları sadece Türkçe’den değil, sayısal derslerden de gelecek. Türkçe’nin yanı sıra sayısal derslerden de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Hatalı okuma nedeniyle “kesinlikle” ya da “sadece” gibi ifadeler gözden kaçtığı için en çok bu sorularda hata yapılıyor. PISA ve TIMSS sınavların­a benzemesi beklenilen LGS sırasında sakin olmak, etkin okumak, sorunun tamamını okumak ve süreyi iyi kullanmak başarıyı arttırmanı­n en önemli püf noktaların­dan biri.

MATEMATİKT­EN TABLO

MEB’in yayımladığ­ı örnek sorulara göre Türkçe ve sosyal sorularınd­a bir tek metin üzerinden birkaç kazanımı sorgulayan sorulara yer verilecek. Matematikt­e de bilginin yanı sıra analizi ön plana çıkaran tablo ağırlıklı sorular yer alacak. Din kültüründe de güncel ve kültürel olayları bir paragrafta toplayıp dersin kazanımlar­ını sorgulayan net soruların çıkması bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye