Sabah

Solingen, Almanya için UTANÇ KAYNAĞIDIR

Almanya’da Neo-Naziler’in 1993’te katlettiği 5 Türk kurban anıldı. Almanya Başbakanı Merkel, “Facia ülkemiz için utanç vesilesidi­r. İhmallerde­n dolayı özür diliyorum” dedi

-

Almanya’nın Solingen kentinde 5 Türk’ün hayatını kaybettiği ırkçı saldırının 25’inci yıldönümü dolayısıyl­a dün anma törenleri düzenlendi. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf’daki anma törenine katılan siyasetçil­er arasında Başbakan Angela Merkel’in yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve mevkîdaşı Mevlüt Çavuşoğlu da vardı. Maas ve Çavuşoğlu, Düsseldorf’daki törenin ardından Solingen’deki anma törenine de katıldı.

Merkel törene faciada 2 kızı, 2 torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç ile el ele tutuşarak geldi. Solingen kundaklanm­asını ‘insanlık dışı’ olarak niteleyen Merkel. Genç’e dönerek, “Bu olay Almanya için utançtır. İliklerimi­ze kadar sarsıldık. İnsanlığın­ızla, hepimize örnek oldunuz. Size hayranlık duyuyor ve teşekkür ediyoruz. Güvenlik birimlerim­izin çok büyük ihmalleri ve hataları olduğunu biliyoruz. Bize ancak sadece özür dilemek düşer” dedi.

Mevlüde Genç ise, “Bu acılara dayanmak çok zor. 25 yıldır çektiğim acıları Allah bilir. Geceleri kendi başıma ağladım. Gündüzleri ise çocuklarım­ın yüzüne güldüm, onlara nefret tohumu ekmedim. Türkiye de Almanya da benim devletim. Vasiyet ediyorum size kardeş olarak yaşayalım” dedi.

EN GENÇ KURBAN 4’ÜNDEYDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkedeki Türklerin birçoğunun ayrımcılığ­a maruz kalmaların­ın “utanç verici” olduğunu belirtti. Solingen’de

29 Mayıs 1993’te aşırı sağcılar, bir Türk ailesinin evini kundaklamı­ştı. Neo-Nazilerin kundaklama­sıyla çıkan yangında hayatını kaybeden Gürsün İnce (28), Hatice (18), Hülya (9) ve Saime Genç (4) ile Gülistan Öztürk (12) aynı ailedendi. Yangında 12 kişi de yaralanmış­tı.

 ??  ??
 ?? İsmail EREL - İbrahim TAŞ - Cengiz PARLAYAN / 'hSSEL'2R) ?? +eiko Maas
İsmail EREL - İbrahim TAŞ - Cengiz PARLAYAN / 'hSSEL'2R) +eiko Maas
 ??  ?? Başbakan Merkel, faciada 2 kızı, 2 torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç’e “İnsanlığın­ızla bize örnek oldunuz” dedi.
Başbakan Merkel, faciada 2 kızı, 2 torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç’e “İnsanlığın­ızla bize örnek oldunuz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye