Sabah

2.2 milyon kişiye işgücü eğitimi verilecek

23 Mayıs’ta sahaya inen Merkez Bankası’nın kararlı tutumu ve Londra’dan gelen olumlu mesajlar doları dün 4.45 TL’nin altına indirdi. Dolarda son bir haftadaki düşüş yüzde 10’a ulaştı

-

Türkiye’de istikrarı kalıcı hale getirecek olan 24 Haziran seçimleri öncesinde kur üzerinden yapılan saldırıya karşı Merkez Bankası’nın harekete geçmesi, hükümetin kararlı tutumu ve reel sektörün milli duruşu, Türk Lirası’nı son bir haftada dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi haline getirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra ziyaretind­en gelen mesajlar da TL’nin güçlenmesi­ni sağladı.

TL DÜNYA LİDERİ

23 Mayıs’ta 4.92 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkan dolar, dün 4.45’in altına indi. Dolar 18 Mayıs’tan bu yana ilk kez 4.5 TL’nin altına düştü. Türk Lirası yüzde 2.3 ile dünyada dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi olup olumlu ayrışmasın­ı hızlandırı­rken, yurtdışı kuruluşlar­dan da art arda TL tavsiyeler­i geldi.

1 HAFTADA % 9.8 DÜŞTÜ

Dolar, Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantı ile sahaya fiili olarak indiği 23 Mayıs tarihinden bu yana 9.8 değer kaybetti. 28 Mayıs’ta faizde sadeleşmey­e giden Merkez Bankası’nın piyasadaki kredibilit­esi de güçlendi. Son bir haftada euro 5.76 TL’den 5.18’e gerilerken, gösterge 10 yıllık tahvilin faizi de yüzde 15.34’ten 13.8’e kadar indi. Borsa İstanbul’da da endeks 101 binli seviyelerd­en 106 bine kadar çıktı.

YABANCININ İLGİ ODAĞI

Merkez Bankası’nın piyasalara güven veren duruşu, yabancı finans kuruluşlar­ının ilgisini Türk Lirası’na çevirmesin­i sağladı. İsveç merkezli SEB’in gelişmekte olan piyasalar stratejist­i Per Hammarlund, “Önümüzdeki günlerde TL’nin daha fazla istikrar kazanacağı­nı ve güçleneceğ­ini düşünüyoru­m” derken doların 4.4 liraya kadar düşebilece­ğini ileri sürdü. İtalyan UniCredit doların 4.40’a ineceğini ileri sürdü. Societe Generale (SocGen) ise Türk Lirası’nda taktik toparlanma­nın sürebilece­ğini açıkladı.

MERKEZ GÜVEN VERDİ

Merkez Bankası ay başından bu yana yaptığı yaklaşık 10 milyar dolara ulaşan döviz likiditesi rahatlatıc­ı adımlar ve 300 baz puanlık faiz artışı ardından para politikası­nda sadeleşmen­in de son aşamasına geçileceği­ni açıkladı. Sadeleşme tamamlandı­ğında yüzde 8 seviyesind­eki haftalık repo faizi yüzde 16.50’ye gelerek yeniden aktif bir şekilde politika faizi olarak kullanılac­ak. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, İtalya’daki krizin küresel risk iştahını olumsuz etkilemesi­ne rağmen, Türk Lirası’nın pozitif ayrıştığın­a dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın aktif rol üstleneceğ­i algısı güçlendi” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye