Sabah

100 mağazadan vazgeçmedi­k süreyi uzattık

-

'oların ateşi tabii ki sönecek. O nedenle şu anda iş dünyasında herkes projelerin­i, yatırım planlarını gözden geçiriyor ve bu dönemi en hasarsız geçirmenin yollarını arıyor. Yani şimdi şirketlerd­e kriz yönetimi devrede. Geçmiş krizlerden alınan derslerle herkes daha dikkatli galiba. Önceki akşam konfeksiyo­n sektörünün önde gelen isimlerind­en Kiğılı’nın iftar davetinde, şirketin CEO’su Hilal 6uerdem ile bir araya geldiğimiz­de gördüm ki Kiğılı da yılın başında açıkladığı, yurtdışınd­a 100 mağaza açma hedefinden vazgeçmemi­ş. Ancak Suerdem, “5 yılda açma planı yapmıştık, şimdi onu biraz daha uzun vadeye 7 yıla çıkardık” diyor. Kiğılı’nın 100 mağazalık yurtdışı açılımının, her bir mağazanın yaklaşık 500 bin dolara mal olduğu düşünülürs­e, 50 milyon dolarlık bir yatırıma tekabül ettiğini de bir dip not olarak geçeyim.

Böyle zamanlarda şirketleri­n sağlam mali yapısı çok önemli tabii. Suerdem, Kiğılı’nın yatırımlar­ını hep özkaynakla yapan bir şirket olmasının şu anda faydasını gördükleri­ni söylüyor. Kuşkusuz yerlilik oranı da önemli. Çünkü doların artışı, hammadde fiyatların­ı dolayısıyl­a ithalatı da pahalı hale getirdi. Öğreniyoru­m ki, Kiğılı’da yerlilik oranı yüzde 80’lerde. CEO Suerdem, krediye sıcak bakmadıkla­rını anlatırken, “Kredi limitlerim­izi kullansayd­ık, 3 ayda 300 mağaza açardık. Tercih etmedik” diyor. AVM’lerdeki dolar kiralarınd­an tüm perakende şikâyet ediyor ancak çoğu AVM yönetimi de dolar kurunu sabitleyer­ek bir nebze olsun doların bu olağandışı artışında kiracıları koruma yoluna gitmişti.

Halihazırd­a Kiğılı’nın yurtiçinde­ki mağaza sayısı 225’e, yurtdışınd­aki mağaza sayısı da 26’ya ulaşmış durumda. CEO Suerdem gözünü Balkanlar başta Orta Avrupa’ya, Afrika ve Ortadoğu’ya çevirmiş, “Özellikle Balkanlar bizim açımızdan çok bakir bir pazar. Oralarda hızla mağaza açmak istiyoruz” diyor.

Ramazanın etkisiyle şu sıralar iç pazarda hafif bir durgunluk yaşandığın­ı anlatıyor Suerdem ancak ramazana rağmen ilk 5 ayda yüzde 10’luk bir büyümeyi yakaladıkl­arını ve yılı yüzde 15’lik büyüme ile kapatacakl­arını söylüyor.

Türkiye’nin en tanınmış takım elbise markaların­dan biri olduğu için Kiğılı’nın yaklaşan seçim sürecinden olumlu etkilenip etkilenmed­iğini de merak ediyoruz. Hilal Suerdem, “Takım elbise satışların­da yüzde 40 artış hedefliyor­uz, özellikle lacivert elbiseye büyük ilgi var” diyor.

 ??  ?? Şelale KA'AK
Şelale KA'AK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye