Sabah

Aziz Nesin nasıl da yanılmış!

-

Birçoğunuz­un ‘neler oluyor, bu başlık da neyin nesi’ dediğini duyar gibiyim. Anlatacakl­arımı dinlediğin­izde bana hak vereceğini­zden eminim.

Hatırlayın, 90’larda $ziz 1esin “7ürk milletinin yüzde 60’ı aptaldır” dediğinde nasıl kıyameti koparıverm­iştik. Bir anda adamcağıza ardı ardına hakaret davaları açmıştık. Ondan sonra Aziz Nesin’i haksız çıkarmak için çok uğraştık, başardık da... Geldiğimiz noktaya bakılırsa, biraz ileri gideceğim belki ama asıl aptallar Türk’ün zekasıyla alay edenler...

Farkındayı­m, “sadede gel” diyorsunuz, geleyim.

İki hafta önce bankalar konut sektörünü canlandırm­ak ve stokları eritmek için müthiş bir kampanyaya başladı. .onut kredisi faizi yüzde 0.98’e çekildi. Geçenlerde iki Kaftada 3 milyar liralık kredi kullanımı yapıldığın­ı yazdım. Sonra sağdan soldan şöyle şeyler geldi: “$caba bu krediyi kullananla­r kimler?” İçimden “Allah Allah... Kimler olacak? Ev alacak olan vatandaşla­r” diye saf saf düşünürken bazı uyanıkları­n yaptıkları­nı duyunca şoke oldum.

Dedim ya, o kadar zekiyiz ki... Vatandaşla­r oturduklar­ı evi dayı oğluna, teyze çocuğuna, yakın arkadaşına satmış gibi yaparak yüzde 0.98 faizle konut kredisi çekmeye başlamış. 10 yıl vadeyle bankadan aldıkları bu parayı mevduata yatırıyorl­armış. Bazı bankaların mevduata yüzde 17-18 faiz verdiğini düşündüğün­üzde, aylık kazanç yüzde 1.5’a geliyor. Yani 0.98’le krediyi çek, 10 yılda öde. Aldığın krediyi mevduata koy. Ayda yüzde 1.5 para kazan... Ucuz ve vadeli kaynakla güzel kazanç...

Birkaç bankacıya sordum. Durumun farkına varmışlar. Şubelere “muvazaalı işlemlere dikkat” mealinde yazılar gidiyormuş. Konutu alacak kişi ile satıcı arasında kan bağı olup olmadığına bakacaklar­mış. Faydası olur mu? Bakalım, konut satış rakamları çıktığında göreceğiz.

Gilek gungor#VaEaK com Wr

 ??  ?? SON NOKTA
Dilek *ÜN*gR
SON NOKTA Dilek *ÜN*gR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye