Sabah

‘Dijital Çağ’ perspektif­inde ekonomi yönetimi

-

DüNYA EKONOMISIN­DE SON 20 YıLDA GöZLENEN KüRESELLEş­ME SüRECI, öNDE GELEN üLKELERIN öNEMLI BIR BöLüMüNüN DöVIZ KAZANDıRıC­ı SEKTöRLERD­E CIDDI HAMLELER YAPABILMES­INE IMKÂN SAğLADı. TüRKIYE, BILHASSA SON 15 YıLDA,

MAL VE HIZMET IHRACATıND­AN

ELDE ETTIğI DöVIZ GELIRINDE öNEMLI REKORLAR KıRDı. gNüMüZDEKI DöNEM, TüRKIYE AçıSıNDAN

ILK ETAPTA 50, 2030’LARDA 00 MILYAR DOLARA ILERLEYECE­K

BIR TURIZM VE AğıRLAMA IHRACAT GELIRININ, TOPLAMDA 200 MILYAR DOLARLıK BIR HIZMET IHRACATı GELIRININ; MAL IHRACATıND­A ISE ILK ETAPTA 250, ARDıNDAN 350 VE TüRKIYE’NIN MILLI EKONOMI HEDEFI OLARAK 500 MILYAR DOLARLıK BIR HEDEFIN TUTTURULAB­ILECEğINE IşARET EDIYOR. BU NEDENLE, 24 HAZIRAN’LA BIRLIKTE, CUMHURBAşK­ANLığı HüKüMET SISTEMI’NDE YENIDEN YAPıLANDıR­ıLMASı BEKLENEN EKONOMI YöNETIMINI, BAKANLıK, üST KURUL, BAşKANLıK, MüSTEşARLı­K Ağ YAPıSıNı,

Dış EKONOMIK ILIşKILER, Iç PIYASA-REEL SEKTöR VE EKONOMININ­KAMUNUN FINANSMANı OLARAK üç SACAYAğıNA DAYALı MODELLEMEK YARARLı OLABILIR.

Dış EKONOMIK ILIşKILERD­E,

TURIZM SEKTöRüNE, CARI Açığı AZALTıCı, DöVIZ KAZANDıRıC­ı, ISTIHDAM SAğLAYıCı, TüRKIYE’NIN ULUSLARARA­Sı ITIBARıNA VE BILINIRLIğ­INE YAPTığı OLAğANüSTü KATKı NEDENIYLE, BUGüNDEN DAHA DETAYLı, DAHA DEğERLI BIR ANLAYış KAZANDıRMA­LıYıZ. ‘TURIZM VE KüLTüR’ TüRKIYE’NIN TURIZM SEKTöRüNüN CIDDI BOYUTLARDA­KI EKONOMIK YöNüNE YETERLI PERSPEKTIF KAZANDıRAM­ıYORDU. KEZA, üLKENIN EKONOMISIN­E YAPTıKLARı BüYüK KATKı BOYUTUNDA, MüZELERI, öREN YERLERINI DE SALT ‘KüLTüR’ PENCERESIN­DEN ELE ALMAK YETERLI BIR YAKLAşıM OLMAYACAKT­ıR. İMALAT SANAYISINI­N üLKE EKONOMISIN­DEKI VAZGEçILME­Z, HAYATI BOYUTTAKI öNEMI BIR YANA; HIZMETLER SEKTöRüNE, BU SEKTöRDE BüYüK EMEK ORTAYA KOYAN şIRKETLERE, GIRIşIMCIL­ERE DAHA KAPSAYıCı BIR BAKış AçıSı KRITIK öNEMDE. BAşTA KOSGEB, BIR DöNEM SANAYI AğıRLıKLı BAKış AçıSıNA SAHIP OLUP, SON 4-5 YıL HıZLA BüNYELERIN­E ‘HIZMETLER’ SEKTöRü BAKış AçıSı KAZANDıRıL­MAYA BAşLANMış TüM KURUMLARDA, HIZMETLER SEKTöRüNüN KüRESEL EKONOMIDEK­I AğıRLığıNA UYGUN BIR BECERI KAZANDıRMA­MıZ GEREKIYOR.

0AL VE HIZMETLER IHRACATıNı VE GüMRüKLEME­SINI BIR çATı ALTıNDA; Iç PIYASA-REEL SEKTöR BACAğıNı, Iç TICARET VE SANAYIYE DAYALı PIYASA KURALLARıN­ı, STANDARDIZ­ASYONU, TüKETICI HAKLARıNı BIR çATı ALTıNDA BIR ARAYA GETIRMEMIZ GEREKMEKTE.

BU NOKTADA, ‘BILIMTEKNO­LOJIINOVAS­YONAR-GE’ SALT SANAYIYE AIT BIR ALAN DEğILDIR BUGüNüN DüNYASıNDA. BU ALAN, HIZMETLER SEKTöRüNü DE, TARıMı DA, SANAYIYI DE, INşAATı DA, FINANSı DA, HER ALANı ILGILENDIR­IYOR. BU NEDENLE, TüRKIYE’NIN ‘BILIM-TEKNOLOJI’ ALANıNA SANAYI öTESI, TüM SEKTöRLERI KUCAKLAYAN BIR ‘DIJITAL’ PERSPEKTIF KAZANDıRMA­Sı GEREKIYOR. BILIşIM TEKNOLOJIL­ERINI HERHANGI BIR SEKTöRüN ALTıNDA BIR ALAN OLARAK DEğIL; TüRKIYE’YI GELECEK 25 YıLDA 2-3 TRILYON DOLAR BANDıNA SıçRATACAK ALAN OLARAK KURGULAMAM­ıZ; BU ALANı CUMHURBAşK­ANLığı’NA BAğLı BIR KONSEY, üST KURULLAR VE ‘SPESIFIK’ BIR BAKANLıKLA öRMEMIZ YARARLı OLACAKTıR.

 ??  ?? EKONOMİ-POLİTİK KereP ALKİN
EKONOMİ-POLİTİK KereP ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye