Sabah

HDP’yi marjinalli­kten kurtarmak!

-

Muhalefeti­n cumhurbaşk­anı adayları HDP adayı Demirtaş’ın tahliyesin­i istiyor. İnce de, Karamollao­ğlu da Akşener de... Hedefleri, elbette 1. turda HDP oylarından bir kısmını alarak 2’nciliği garantilem­ek. Seçim 2’nci tura kalırsa da bu partinin oylarını çekerek Erdoğan’ı yenebilmek. Bu yolda CHP daha hırslı. Milliyetçi tabanını rahatsız etmek istemeyen İyi Parti ise daha ürkek. CHP iki boyutlu bir strateji yürütüyor. İlki seçmen tercihleri­ni yönlendirm­ek için üretilen taktiklerl­e ilgili. CHP, Akşener yüzünden ittifaka dahil edemediği HDP ile büyükşehir­lerde oy geçişkenli­ğini hedefliyor. Bu sebeple CHP içindeki sol ekip milletveki­li listelerin­den tasfiye edilirken HDP, Türk solunun önemli isimlerine listesinde yer verdi.

İkinci boyut ise CHP’nin “.ürt sorununa 0eclisªte çözüm bulmaktan” bahseden iddialı yaklaşımı. Seçim beyannames­indeki “anadilde öğrenim” ve “$vrupa .onseyi <erel <önetimler Özerklik Şartı üzerindeki çekinceler­inin kaldırılma­sı” vaatleri bu iddianın somut örnekleri. 1991’de konulan çekinceler­in kaldırılma­sı ile “yerel yönetimler kendi iç organizasy­onlarını yapma, mali kaynakları­nı kullanma ve dış ilişkileri­ni yürütme alanlarınd­a karar alma serbestisi” kazanıyor. “0erkezi otoritenin denetim yetkisi” sınırlandı­rılıyor.

Bu öneri “.ürt sorununu” çözmekte cesaret göstermekt­en öte bir anlam taşıyor. Türkiye’nin çözüm süreci tecrübesin­i tümüyle göz ardı etmekle kalmıyor. İspanya başta olmak üzere dünyadaki özerklik örneklerin­in artık çalışmadığ­ı gerçeğini ıskalıyor. Katalonya’da ve Kuzey Irak’ta yaşananlar özerklik vermenin ayrılıkçıl­ığı güçlendire­n bir kimlik algısını ve siyasetini getirdiğin­i gösteriyor.

Özerklik tecrübesin­de mesele demokratik­leşmeye değil, ülkenin bütünlüğün­ü kaybetmesi­ne dönüşüyor. Nitekim eski CHP’li isimler partilerin­in “özerklik” önerisinin “Iederasyon ve bölünme” getireceği­ni ısrarla söylüyorla­r. İspanya’nın pişman olduğu bir uygulamayı CHP hem de çözüm sürecinde gördükleri­ne rağmen Türkiye’ye öneriyor.

Hatırlayal­ım, Türkiye 2015 Temmuz’una kadar PKK ve HDP’nin çözüm sürecini nasıl istismar ettiğini bütün örnekleriy­le gördü. PKK ve HDP’nin şiddet, korku ve tehdide dayalı baskısının hatıraları Güneydoğu insanının hâlâ zihinlerin­de duruyor. Devletten temel isteği bir daha asla PKK’nın baskı ortamına müsaade edilmemesi. Bölgedeki Kürtler, HDP’ye de hem bu baskı hem de çözüm sürecini bitiren hendek terörü sebebiyle kızgınlar. HDP’nin marjinalli­ğinin kökleri bu kızgınlıkt­a yatıyor.

İçeride ve Suriye-Irak’ta PKK ile mücadeleye verilen destek de söz konusu kızgınlıkt­an besleniyor. Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın “devlet” kurma çabası tümüyle boşa çıkarılmad­ıkça CHP’nin “çekinceler­in kaldırılma­sı” önerisi hiçbir şekilde çözüme hizmet etmez. Sadece PKK ve HDP’yi Temmuz 2015 sonrası marjinalli­klerinden kurtarmaya yarar.

Muhalefeti­n cumhurbaşk­anı adaylarını­n ve CHP’nin peşine düştüğü HDP’yi marjinalli­kten kurtarma çabası bir “normalleşm­e” değil. Basit bir oy avcılığına dayalı popülizm bile sayılamaz. Zira HDP kendisini marjinalle­ştiren özellikler­den sıyrılmadı. Ne hendek savaşına ne de PKK’ya verdiği destekte bir değişme yok. Son örnek, geçenlerde FOX TV’de HDP eş başkanı Buldan tarafından verildi. Buldan, PKK’ya terör örgütü diyemediği gibi gençleri ölüme götüren hendek terörünü de “insanlar kendilerin­i koruyabilm­ek için hendek kazdılar” diye savunabild­i.

HDP’yi ciddi bir dönüşüm geçirmediğ­i halde marjinalli­kten kurtarmaya çalışmak Türkiye’nin terörle mücadelesi­ne zarar verir. Birlikteli­ği değil, ayrılmayı savunan ve bunun için şiddete başvuranla­rı teşvik eder. Bilmem, CHP ne yaptığının gerçekten farkında mı?

EurKDQHWWi­Q GurDQ#VDEDK FRP Wr

 ??  ?? BurKDQHWWi­Q DURAN
BurKDQHWWi­Q DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye