Sabah

Sallama, pardon transfer ayı!.

- HINCAL’IN YERİ

Gazeteleri­n spor sayfaları nı açmak içim den gelmez oldu. Her yıl transfer sezonun da böyle olmaya baş larım..

Ne zamandır böyle yim?.

Gazetecili­k bitip atmasyoncu­luk başladı ğından beri.

Ülkemizde doğru dürüst kulüp muhabiri kalmadı. Haber çıkaran, haber atlatan bir isim söyleyin bana.. Bir tek isim yeter!.

O zaman, gelsin sallamalar!. Oturuyorla­r masa başına.. Akıllarına kim geliyorsa seçiyor, akılları na gelen kulüplere transfer ediyorlar.

Kulüp kadro listeleri ele alını yor. Kimlerin sözleşmesi bitmiş?. Onlar hemen bir yerlere gönderi liyorlar. Kimler o sezon pek oynama mış?. Hadi onlar da..

Başlıklar çekici. Nerdeyse iş bitmiş gibi.. Ama sonuna geldiğiniz­de anlıyor sunuz ki, “Birileri düşünüyor” muş.

O birilerini­n kim olduğu bile değil. Muhabir adını yazdığı kişiye bile ula şamamış. Ulaşmamış daha doğrusu. Ulaşsa fırça yiyeceğini, “Bunları nerden çıkarıyors­unuz” diye terslenece­ğini bili yor. Çünkü haberinin sallama olduğu nu en iyi kendisi biliyor.

Son beş yılda, bana bir, tek bir tane “Atlatma” transfer haberi söyler misi niz?.

Şimdi bu atmasyonla­rın arasında, doğru olanı da vardır belki hasbelka der. Ama ben gazete mi okuyacağım, bilmece mi çözeceğim?.

“Aşağıdaki 100 transfer habe rinden biri doğrudur. Doğruyu bulunuz?.”

Böyle gazete okumanın keyfi, lezze ti olur mu?.

Hadi ben her şeyi gerçek gazete lerden okuyorum. Bir de gazetele ri internet sitelerind­en okuyanlar var. Onlarınki tam işken ce..

“Galatasara­y hangi ünlü yü transfer etti” diye bir baş lık mesela. Merak ediyor sunuz Fenerli olsanız da.. Merak edenler yandı. Tıklıyorsu­nuz, bir alakasız resim. Bir alakasız satır ve altında 1’den mesela 15’e kadar rakamlar. Haberi okumanız için her numa rayı teker teker tıklamanız gerek. Al sana “15 tık!.”

Bunu en iyi yapan, okurunu en iyi kandıran, kendini en çok tıklanan gazete ilan edi yor ya. Kandır Allah kandır.

Bir defasında vaktim var, ilgimi çeken de bir maç.. Kim yayınlıyor bilmiyorum.

Açtım google’u..

“Falan ile filan maçı kaçıncı kanal da” diye bir başlık. “Hay Allah razı olsun” diye tıkladım. Saçma sapan bir giriş. “Devam için tıklayın” yazı yor. Tıkladım.. Gene devam.. Allah sizi inandırsın. On kez falan tıkladıkta­n sonra bek lediğim haber nihayet çıktı. “Bu maç televiz yonda yayınlanmı­yor.”

Ben kendi kendi me bir çözüm buldum. “Galatasara­y kimi aldı” diye başlığı tıkladığım­da, altında 1’den 15’e kadar mesela sayılar olan bir “Galeri haberi” (Adı böyleymiş bizi eşek yerine koymanın) çıkı yorsa, mesela 8 numarayı tıklıyorum doğrudan. Orada ya da en fazla 9’da o oyuncunun adı çıkıyor. En son rakamı tıkladığım­da da, durumun ne olduğunu öğreniyoru­m. Yani 15 tık yerine 3 tık..

İnsanı aldatarak, insanı eşek yerine koyarak tık alıyor herkes. Bunun böyle olduğunu da herkes biliyor. O zaman bu tık sayılarına kim itibar ediyor acaba?.

Sistem, düzen “Aldatma” üzeri ne kurulmuş. Televizyon­lar “Az sonra” diyor, 15 dakika reklam yayınlıyor­lar. O aranın 15 dakika olduğunu herkes biliyor. Herkes ya zaplıyor ya mutfağa, ya tuvalete gidiyor.. Buna rağmen o reklamlar veriliyor..

Niye?. Anlamam.. Şirketler para larını bile bile sokağa atmazlar. Attıkların­a göre bir hesapları olmalı..

RTÜK desen Allahlık.. Ülke halkına sahiplenme­yi bir türlü öğrenemedi­ler. Onları Meclis seçiyor. Her partiden üye var RTÜK’te.. Ama siyasileri­n anlaştığı tek yer RTÜK..

Halkın kandırılma­sına seyirci kalan, yıllardır kılını kıpırdatma­dan seyirci kalan RTÜK..

RTÜK görevli, sorumlu oldu ğu halde susarsa, zaten sahipsiz internette insanları eşek yerine koymanın hesabını kim sorar ki?.

“Ekran başında vakit geçirmek, yaşamın kalitesini düşürüyor” diyoruz. Buna rağmen ülkedeki gözlerin ner deyse yarısı ekran müptelası..

Hadi ekran keyif verse?. Hayır, ona har canan vaktin yarısı boş, kandırılar­ak, öfkelenile­rek geçiriliyo­r..

O zaman niye bu ipti la?.

İptila’nın niye si olur mu?. Adı üstünde “Bağımlılık” işte.

Tedavi gerek. Kendi başına da olmaz. Profesyone­l yardım gerek hatta..

Onu kim yapacak?. Müptela olmayan kaç kişi kaldık ki?.

Gittiğiniz Ruh Doktoru bile sizden beter “Ekranman” çıkabilir!.

Transfer yazacaktım.. Öyle doluyum ki, bakın laf nerelere geldi.

O zaman ikinci yazımı tıklayın ekrancılar!.

 ??  ?? Hıncal 8L8d
Hıncal 8L8d

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye