Sabah

İhracatta tarihi rekor

1.5 yıldır kesintisiz, son 8 aydır ise çift haneli artan ihracat, mayısta 14 milyar dolarla aylık bazda tarihi rekorunu kırdı. Bakan Zeybekci, bu yıl 170 milyar doların geçileceği­ni ifade etti

-

Atilla Serdar HAMZAOĞLU

Ekonomik ve siyasi saldırılar­a rağmen büyümede dünyanın zirvesine çıkan, son 1 yılda 1.2 milyon kişiye istihdam sağlayan Türkiye, ihracatta da rekor üstüne rekor kırıyor. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) verilerine göre mayısta aylık bazda 14 milyar dolarla tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı.

1.5 YIL KESİNTİSİZ ARTIŞ

Mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyl­a TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli’de Menderes Tekstil’in tesislerin­de açıklandı. TİM verilerine göre, mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.2 artarak yaklaşık 14 milyar dolara ulaştı. İhracatta artış Kasım 2016’dan itibaren 1.5 yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift aneli olarak gerçekleşt­i.

HER AY YENİ REKOR

2016’nın son çeyreğinde başlatılan ihracat seferberli­ğinin sonuçların­ın alındığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Tarım ürünlerind­e hasat zamanı, turizm için kazanç zamanı, memlekette de demokrasi zamanınday­ız. Bu tatlı telaş içerisinde ihracatçıl­arımız ekonomiyi sırtlamaya, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor. 2017 sonuna geldiğimiz­de de 2018’de her ay ihracatta rekor kıracağız dedik ve kırıyoruz. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı” ifadelerin­i kullandı. Zeybekci, ihracatın bu yıl 170 milyar doları geçeceğini belirterek, “Gerek yatırımlar­da gerek ihracattak­i performans­ımızla cari açık sorununun tarihe gömecek adımlar atıyoruz” dedi. Hükümet olarak verilen destekleri­n 2018’de iki katına çıkarılaca­ğını belirten Bakan Zeybekci, “Ekonominin aslı kur değil, reel ekonomidir. Haziran ayının ikinci haftasında açıklanaca­k olan ikinci çeyrek büyümesi yüzde 7.5 seviyeleri­nde olacak” diye konuştu.

 ??  ?? Sektör 2017 Mayıs 2018 Mayıs Değ (%)
Sektör 2017 Mayıs 2018 Mayıs Değ (%)
 ??  ?? DENİZLİ
DENİZLİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye