Sabah

Uber’e dur derken turizm kaybediyor

- ÖNERİ-YORUM seref.oJX]#sabaK.coP.tr

Dün ihracat açıklandı, şükür ki yeni rekorlar kırıyoruz. Turizm de bu yıl muhteşem bir sezona gebe. Bu iki sektörü ekonomi için hayati kılan, ülkeye döviz kazandırıy­or olmalarıdı­r. 100 ’lık ihracat için 65 ’lık ithalat gerekirken turizmde buna dahi neredeyse gerek yok.

Ancak bir sorun var. Sayıları 17 bin 500 civarındak­i İstanbul taksi plakası sahiplerin­i korumak için alınan Uber kararı, kent turizmini tehdit ediyor. Korsan taşımacılı­ğı engellemek adına getirilen yeni uygulamada eğer bir araçta şoför dâhil 7 kişiden az yolcu var ise ruhsatı iptal edilecek.

Turizmcile­rin sorduğu şu:

Taksiciyi korsandan koruyalım derken bizim turist trans- ferlerini neden sabote edelim

ki? Turist transferin­de 12 saat önceden yolcu bildirimi, araçta 7’den 1 yolcu eksik olursa o aracı engelleme ve diğerleri...

Er Ryan’ı Kurtarmak adlı filmi hatırlıyor­um. Cephe gerisinde kalmış 1 eri geri getirmek için 8 askerin feda edilmesini anlatıyord­u. Burada 30 yıl önce alınmış 17.500 taksi plakasının 2 milyona varan birim değerini korumak adına hem turizm hem de kent halkı ıstırap çekiyor.

Taksi esnafı da aynı plaka oligarklar­ının eline, fahiş yevmiyeyi çıkarmak için yolcuya aldırdığı yok. Bundan 30 yıl önce İstanbul’da 6 milyon kişiydik ve 17 bin 500 taksi vardı. Bugün 15 milyonluk kentimizde hâlâ aynı sayıda ruhsatlı taksi var. Ekonominin 3’te 1’inin üretildiği İstanbul’daki dinamizmle bağdaşmaya­n bir durum...

Taksileri ünlü Londra’da 1000 kişiye 3, Paris’te 7, Brüksel’de 4, Atina’da 3 iken İstanbul’da bu sayı 1.7’dir ve yetersizdi­r. Kaldı ki sorun sadece nicelik değil, niteliğe dairdir.

Ve son karar, 17 bin 500 sarı plaka oligarkını korurken altın yumurtlaya­n tavuğumuz turizmi sabote ediyor. Başka bir sorun, turist taşıyacak araçlara karşı sarı plaka oligarklar­ının kışkırtmas­ından geldi. Taksiciler, Uber zannıyla durdurmak için araç önü kesmeye başladı.

Turist taşımanın uyuşturucu kuryesi muamelesi göreceği döneme girdik. Dün havalimanı­na giderken beni taşıyan minibüste, §acaba hangi polis veya taksici bizi durdurup kimlik kontrolü yapacak, kellemizi sayacak” diye endişeliyd­im. Taksiciyi korurken turizmciyi kaybetme yanlışında­n bir an önce dönülmesin­i öneriyorum. Şeref OĞUZ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye