Sabah

O BİZE GÜVENİYOR BİZ ONA İNANIYORUZ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ‘Çayınız hazırsa geliyorum’ diyerek sürpriz sahur ziyareti yaptığı yurt öğrenciler­i yaşadıklar­ını anlattı:

-

AŞK İLE ÇALIŞAN YORULMAZ

CUMHURBAŞK­ANIMIZIN geleceğini duyunca yurtta bayram havası esti. Mütevazı bir sofrada sahur yaptık. Kendisine ‘Bu enerjiyi nereden buluyorsun­uz’ diye sorduk. Bize ‘Aşk ile çalışanlar yorulmaz gençler’ dedi.

GENÇLER OLARAK SÖZ VERDİK

CUMHURBAŞK­ANIMIZ bizlere güveniyor. Gençlere olan içten samimiyeti­ni görmek bizi mutlu etti. Bizden dinamizm beklediğin­i söyledi. Gençler olarak ona ‘Türkiye için hiç durmadan çalışacağı­z’ sözünü verdik. Kendisine inanıyoruz.

6eçim sürecinde siyasi partilerin, yeni şeyler söylemesi, siyasi sorunlara çözüm önerileri getirmesi, uçuk da olsa vaatlerde bulunması süreci ne kadar renklendir­iyorsa, yalan ve iftiralar da bir o kadar kirletiyor. Oysa Türkiye’nin küresel altüst oluşun yaşandığı bir zamanda daha pozitif yaklaşımla­ra ve samimi eleştirile­re ihtiyacı var. Bu nedenle siyasi arenada daha çok ekonominin, yatırımın ve yeni teknolojin­in konuşulmas­ı gerekir.

Ne yazık ki bu konularda muhalefet iyi bir performans gösteremiy­or. Bırakın siyasi yalanları, ekonomi ve yatırım alanlarınd­a bile sağlıklı bir yaklaşım yok. Alın köprülere ve ulaşım altyapısın­a yapılan itirazları... Kimi yapılanlar­ı gereksiz buluyor, kimi bazı yatırımlar­ı durduracağ­ını söylüyor. Gerçeklerl­e yalanlar birbirine karışıyor. Örneğin köprülerde­n geçen araba sayılarına bir bakalım.

Kars’ta yoğun bir seçim çalışması yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan son rakamları veriyor: “AK Parti döneminde yapılan köprülerle ilgili son rakamlar şöyle: Yavuz 6ultan 6elim .öprüsü Garanti edilen yolcu sayısı 135 bin. Şu anda ortalama geçen araba sayısı 110 bin. 2sman *azi .öprüsü Garanti edilen 40 bin. Şu anda geçen 30 bin. Avrasya Tüneli Garanti edilen 68 bin, şu anda geçen 55 bin...”

Arslan rakamları verdikten sonra devam ediyor: “Tüm bu proMelerle ilgili garanti rakamının ilk yıllarda yakalanama­yacağını biz de biliyoruz. Ama bu yatırımlar­ın ülke ekonomisin­e, çevreye ve vatandaşa sunduğu kolaylıkla­r önemli. Ve daha önemlisi işletme süresi bittiğinde bu yatırımlar­ın devlete kalması. İmtiyaz hakkından devlet milyarlarc­a lira kazanacak.”

Bunlar böyle de ülkenin dört bir yanına yapılan duble yollar, köprüler, tüneller, demiryolla­rı onların bağlandığı limanlar ne işe yarayacak ve nasıl bir Türkiye’nin kapısını aralayacak? İşin bamteli tam da burası... Bakan Arslan önce, “Neden, Demirel’in yaptığı köprüden 11 TL’ye, Erdoğan’ın yaptığı köprüden 114 TL’ye geçiliyor?” sorusuna cevap vererek başlıyor:

“Şu gerçek unutuluyor, Demirel’in yaptığı köprüyü devlet yaptı ama Anadolu’nun hiçbir yerine bir şey yapmadı. Biz Yap- İşlet- Devret (YİD) yöntemiyle özel sektöre yaptırıyor­uz. Devlet de oraya yatırmadığ­ını Anadolu’ya yatırıyor.”

Peki, bunca yatırım sadece vatandaşa ulaşım kolaylığı mı sağlayacak? Cevabı Bakan Arslan, yatırımlar­ın arkasındak­i felsefeyi anlatarak veriyor: “Elbette vatandaşın yolculuğun­u kolaylaştı­rmak önemli ama daha önemlisi bu yatırımlar­la sanayinin, ticaretin önünün açılması. Ayrıca uluslarara­sı taşıma koridorlar­ı tamamlanıy­or. Dünya taşımacılı­ğında Türkiye tercih edilen ülke oluyor, daha da olacak. Böylece hava, kara, demir ve deniz yoluyla Türkiye’den geçen herkes bu ülkeye para bırakacak.”

Bu noktada Bakan Arslan şu günlerde çok konuşulan Güney Kore örneğini veriyor: “Güney Kore 70- 90 arasında tam bizim yaptığımız gibi yaptı. Bir ulaşım altyapısı seferberli­ği başlattı. Onun arkasından sanayi ve teknoloji yatırımlar­ı geldi. Güney Kore altyapısın­ı bitirdiği ve yatırımı da o noktaya getirdiği için bugün dünyada da iş yapabiliyo­r. Biz de bunu başarma noktasında­yız. Altyapı bitmek üzere... Altyapıyla birlikte Ar-Ge’ye de ciddi bütçe ayrılıyor. AK Parti döneminde yüzde 0.3’lerden yüzde 2.5’e ulaştık. Hedef yüzde 4. Yerli ve milli sanayi bu altyapı üzerinde yükselecek.”

Ve son bir sitem: “Haksızlık etmesinler, Türkiye’de uygulanan YİD modeline dünya gıpta ile bakıyor. Bizden teknik destek istiyorlar, biz de gidip anlatıyoru­z. Birileri bilerek rakamları da, yapılanlar­ı da saptırıyor. Bu doğru değil.”

mahmut.ovur#sabah.com.tr Tel 0212 354 37 72 SMS MOV yaz 4122’ye gönder. MH 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ?? Mahmut ÖVhR
Mahmut ÖVhR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye