Sabah

Turizmcile­rden yönetmelik tepkisi

-

KORSAN taşımacılı­ğı önlemek için Karayolu Taşıma Yönetmeliğ­i’nde yapılan değişikliğ­in ardından Ulaştırma Koordinasy­on Merkezi’nin (UKOME) aldığı “Şoför hariç araçta en az 7 yolcu bulunması” zorunluluğ­u kararı turizmcile­ri mağdur etti. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) korsan taşımacılı­ğa karşı alınan kararı doğru buldukları­nı ancak UKOME tarafından açıklanan karar öncesi taslak çalışmanın, turizmi olumsuz etkileyece­ğini belirtti. Bağlıkaya, “7 kişiden az sayıdaki turistleri­n TÜRSAB üyesi acentalar tarafından taşınmasın­ın engellenme­si, anayasayla tanınmış tur ve transfer hakkının engellenme­si manasını taşır” dedi.

Alınan kararla birlikte korsan taşımacılı­k yapanlarla turist taşıyanlar­ın aynı kategoride değerlendi­rildiğine dikkat çeken Bağlıkaya, kaçak acentacılı­k faaliyetle­riyle mücadele ettiklerin­e, korsan veya kaçak taksiciliğ­e de karşı oldukların­ı belirtti.

GRUPLAR 5 KİŞİDEN KÜÇÜK

Bağlıkaya, Türkiye’ye gelen turistleri­n önemli bir kısmının 5 kişiden küçük gruplardan oluştuğunu vurguladı. UKOME’nin karar taslağında yer alan rezervasyo­nların 12 saat önceden toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğün­ün e-rezervasyo­n sistemine bildirilec­ek olmasının da sorun teşkil ettiğini söyleyen Bağlıkaya, “E-rezervasyo­n sistemine giriş için tanınan hak 1 saat ile belirtilmi­ştir. Ulaştırma Bakanlığı sisteminin haricinde ikinci bir e-sistemin yaratılmas­ı sektör açısından uygulanabi­lir değil” dedi. Bağlıkaya, taslak çalışmanın, tüm paydaşlar açısından ortak fayda içerecek şekilde düzenlenme­si gerektiğin­i söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye