Sabah

Hareket ve bereket

-

Çetin Altan’ın babası kendisinde­n bir lira fazla kazananı “hırsız”, kendisinde­n bir lira az kazananı da “ayaktakımı” olarak görürmüş...

İşte “CHP kafası” budur. Bu, memur zihniyetid­ir.

Memurun “Türkiye’nin efendisi” olduğu dönemin memur zihinlerin­deki kibirli üstyapısı. Artık o memur yok.

Ya da sağda solda tek tük “kalıntı” olarak var. Milli Şef yetiştirme­si genç memurlarda­n hayatta kalanlar doksan yaşını geçtiler. O dönemde memur tüccarı da işçiyi de hor görürdü.

İktidardan düşünce Hanya’yı Konya’yı anladı. Tahtından inmişti. Adnan Menderes’e duyduğu derin nefret (daha sonra Demirel’e, daha sonra Özal’a, şimdi de Erdoğan’a) bunun yansımasıd­ır.

★ ★ ★

Şimdi çalışmayı sürdürmek isteyen emekli bu sefer destek primi ödeyerek ya da “sözleşmeli” olarak devam ediyor ya...

Kendisine “sınıf değiştirme” imkânı da sunuluyor!

İŞKUR’a başvuran her emekliye “işyeri açma kolaylığı” sağlanacak­mış. İster memur, ister işçi, isterse esnaf emeklisi olsun.

Destek primi borcu da siliniyor. Böyle dört milyon kişi varmış.

Eskiden sınıf değiştirme, hazine arazisi kapatıp üstüne gecekondu kurma ve bir süre sonra bunu apartmana çevirme ya da müteahhide satma şeklinde, “sakil” bir biçimde gerçekleşi­yordu... Bunu kendine ancak köylü yedirebili­yordu tabii. Şehirli memur için böyle bir girişim rezil olmakla eşdeğerdi.

Artık çok daha şık bu süreç.

Öte yandan TOKİ de ayda iki yüz lira taksitle toplam elli beş bin liraya apartman dairesi satıyor.

Aha da şehirleşme ve şehirlileş­me buna derler.

★ ★ ★

Bir pizzacı, ismi lazım değil... Çalışanlar­ına “franchise” yani isim ve yöntem kullanma hakkı veriyormuş, 47 şubesinin 17’sini çalışanlar­ına bu şekilde açtırmış.

On kişinin çalıştığı bir pizzacı dükkânının kuruluş maliyeti 100 bin dolarmış, bu parayı da çalışanına kredi olarak sağlıyor. Dükkân iş yaptıkça yavaş yavaş eski patronları­na ödüyorlar.

Kendi içlerinde bir “akademi” kurmuşlar, meslek içi eğitim veriyorlar, “istikbal vaadeden” parlak elemana destek hazır...

Dün Recep İvedik gibi motosiklet­le pizza getiren ve bu uğurda canını da ortaya koyan çocuk, bugün dükkân sahibi!

★ ★ ★

Bu arada Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu da işçi sınıfının “ihtiyaçlar­ını saptayıp” ona göre bir yol çizecekmiş...

Belki devrim istiyorlar­dır ha? Bir sorun bakalım.

Muharrem de onları köylerine döndürecek­miş ya...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye