Sabah

07 İş ahlakında çürüme mi var?

Şeref OĞUZ

- .

DöVIZDEKI OYNAKLığı BAHANE EDIP imkânı olduğu halde borcunu ödemeyen VEYA taahhüdünü yerine getirmeyen­lere DAIR şIKÂYETLER çOğALıYOR. BILIYORUZ KI PIYASA şARTLARıNı BAHANE EDIP anlaşmalar­ını çiğnemek, VERDIğI krediyi geri çağırmak VEYA BENZERI “ahlak ve etik dışı” DAVRANışLA­R, bindiği dalı kesmektir.

İş DüNYASıNDA­KI ILIşKILERI­N EVRENSEL KABUL GöRMüş DEğERLER üZERINDEN YüRüMESINI SAVUNAN iş etiği YAKLAşıMı VAR. BIZDE DE PEK çOK KURUM, UYGULAMASA dahi iş etiğini reddetmeye­cek algı düzeyine ULAşTı. ZATEN MAYAMıZDAK­I ahilik, lonca GIBI KURUMLAR, BIR ZAMANLAR iş yapma kültürümüz­ün DNA’sıydı.

ÖNERİ-YORUM FAKAT TEMEL SORUN, Iş ETIğININ “yavaşlattı­ğı”, ETIK OLMAYAN RAKIPLER KARşıSıNDA “rekabet dezavantaj­ı” OLUşTURDUğ­U VE “masraflı” OLDUğU YARGıSıDıR. ÖYLE YA BIR YANDAN VERGINI öDEYECEK, çALışANıNı SOYMAYACAK VE MüşTERINI KAZıKLAMAY­ACAKSıN.

OYSAKI bunları yapmayan rakibinle, VAHşI PAZARDA, FIYAT REKABETI YAPACAKSıN. KABA BIR BAKışLA, etiğin bir külfet olduğu SöYLENEBIL­IR. NITEKIM BöYLE DüşüNENLER­IN SAYıSı HAYLI FAZLA KI Iş ETIğI BIZDE IşLEMIYOR, YERLEşEMIY­OR.

DININ DE VICDANıN DA ETIK DAVRANMAYı, AHLAKI VE TOPLUMSAL DEğERLERE SAYGıYı EMRETSE BILE, “rekabet şartları” GEREKçESIY­LE “başkasında güzel ama biz yapamayız” çıKMAZıNA SAPLANıYOR­UZ.

BAZı KURUMLARıM­ıZ Iş ETIğINE DAIR çALışMALAR YAPMış OLSA BILE, ZOR ZAMANLARDA MESELA KRIZ ANLARıNDA etik VE vicdan BIR TARAFA ATıLABILIY­OR. MüşTERIYI KANDıRMAKT­AN, çalışanı istismara, DEVLETI DOLANDıRMA­YA, ortağı batırmaya KADAR GEMI AZıYA ALABILIYOR­UZ.

HELE BAKıN KI ENFLASYONU­N BU DüZEYI VE PIYASALARı­N GERGIN OLDUğU ORTAMDA, Iş ETIğI VE “vicdanın” SöZü EDILMEYECE­K “zor zamanlar” IçINDE OLDUğUMUZ IDDIASıNDA OLANLARıMı­ZıN SAYıSı ARTıYOR.

OYSA BILIYORUZ KI SERBEST PIYASA, kural tanımazlık BOYUTUNDA SERBESTI ILE KRIZ DOğURUR, VAHşILEşIR VE çözdüğünde­n daha fazla sorun çıKARıR.

seref.RJX]#sabaK.cRP.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye